Dubbelmoral

Hej kära miljövänner!

 

Jag har inte riktigt kunnat släppa det här med flyg ännu.
En utav er lämnade nämligen en kommentar under mitt förra inlägg, och skrev att man borde kolla på hur mycket reklam tidningar gör för flygresor, vilket fick mig att genast vilja kika i ett par tidningar.
Och mycket riktigt, så var flygreklam bland det första jag såg när jag kollade in DN, SVD och Metro.
I Aftonbladet fanns det till och med flygreklam i direkt anslutning till en artikel där man rapporterade om klimatförändringarna.

För mig känns det väldigt fel att göra reklam för att flyga. Ungefär lika fel som att göra reklam för rökning.
På cigarettpaketen finns det åtminstone varningstexter ang. hälsan, borde det inte finnas varningstexter på flygreklamen också, som beskriver vad flygandet gör med planetens hälsa?
Varför finns det inte det?

Jag började genast googla runt i vanlig ordning för att se om fler reagerar på att tidningarna säljer reklamplats till flygbolagen, och det fanns det naturligtvis.
Även fast jag inte har haft möjlighet att djupdyka i ämnet så hittade jag en hel del intressant.
Det jag snubblade över först var rapporteringar om den kritik som Ica och Coop fått ta emot tidigare i år, för att de skyltar med sitt snack om hållbarhet samtidigt som de uppmanar till att flyga.
Deras reklamblad är nämligen späckade med erbjudanden om billiga flygresor, och man kan tom. växla in medlemspoäng till SAS-poäng, enligt en artikel på Supermiljöbloggen.
Konsumtion kan alltså omvandlas till flygresor.
Vore det inte åtminstone bättre om det kunde omvandlas till tågresor?

Något som är stört omöjligt är att försöka googla om detta utan att återigen snubbla över alla dessa influencers som lägger upp drömska utlandsbilder och inspirerar till att resa mer.
Borde inte detta regleras på något sätt?

Reklam har stor makt över våra liv, och jag kan inte riktigt förstå varför inte reklamen regleras.
Och jag blev ju förstås nyfiken på vad tidningarna själva säger om saken.
Jag har inte kontaktat några tidningar för att höra efter själv, men däremot så hittade jag en intressant insändare i Avesta Tidning, där en person skrivit till redaktionen och ifrågasatt alla ständiga annonser för rabatterade flyg till diverse destinationer i världen.
Och chefredaktörens svar förvånar mig verkligen. Denna chefredaktör skyllde på att annonserna finansierar utgivningen av lokaltidningarna, men påpekade också att ett annonsstopp för flyg knappast är lösningen på de globala klimatförändringarna.
Och jag måste ju säga att jag faktiskt bara satt och gapade efter att ha läst detta.
Det kommer ju självklart att göra skillnad om man slutar upp med annonser och reklam, hur kan man tro något annat?
Och jag har också lite svårt att greppa hur man kan prata om att finansiera tidningen, för vad spelar det för roll om det inte finns någon planet kvar?

Ännu en sak som förvånade mig var det faktum att Vänsterpartiet samlats på kongress tidigare i år för att diskuterat olika förslag, bl.a. att förbjuda flygreklam. Men enligt Metro så trodde inte partistyrelsen att ett förbud mot reklam för flygresor är rätt väg att gå för att minska utsläppen, och ville därför avslå motionen.

Hur tänker folk? Vet inte alla idag, att reklamen snudd på styr oss?
För vad vore poängen med reklam om den inte fungerade?

Jag kände mig lite smått omgiven av dumskallar medan jag googlade runt, och bestämde mig för att försöka leta reda på någon expert i ämnet.
Och då hittade jag Cecilia Solér, docent i marknadsföring, som enligt en artikel i tidningen Extrakt menar att det finns två vägar att gå för att minska flygandet – höj priserna och reglera reklamen.
Cecilia Solér tror inte på att bygga upp en skam över att flyga, genom att informera om den skada det gör, och detta säger hon med all konsumtionsforskning sammantaget i åtanke. Hon menar istället att man måste förändra de sociala normerna, genom att ändra resereklamens utformning, och även skapa idealiserade identiteter kring andra sätt att resa.
Och såklart – att höja priserna.

Vi kan inte fortsätta flyga som om det inte finns någon morgondag, för då är det ju exakt det resultatet vi kommer att få se.
Något måste hända.

Jag känner att det finns mer att hämta om ämnet men avrundar här för denna vecka.

Lämna gärna fler kommentarer och berätta vad ni tänker om det här!

 

/Annie