Biologisk mångfald


Hej kära miljövänner!
 

Den 22 maj inföll den internationella dagen för biologisk mångfald.
Syftet med denna dag är att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald och väcka medvetenhet hos allmänheten och politiker angående de hot som finns samt hur vi kan skydda vår biologiska mångfald.
Dagen har firats sedan 2002 och med ett nytt tema varje år.

När jag knäppte på Nyhetsmorgon den 22a så såg jag naturvårdsbiologen Rebecka le Moine prata om den artförlust vi har idag pga. överbefolkning, klimatförändringar och mänsklig överkonsumtion, och att det enligt forskare pågår en sjätte massutrotning just nu.
(Läs mer om den sjätte massutrotningen här: Fem stora utdöenden - och nu ett sjätte)

Vår civilisation är beroende av växter, djur och mikroorganismer som ger oss viktiga ekosystemtjänster så som pollinering, mat från havet och ett bibehållet klimat. Därför tycker jag att det är toppen att denna årliga temadag finns.
Vi befinner oss nämligen enligt the Guardian mitt i en biologisk förintelse, där djur och växtarter dör i en rasande fart pga. våra mänskliga dumheter.
Jag tänkte dock inte skriva så mycket mer om det just nu, utan istället hoppa vidare till den lilla fästingen som nyligen blivit kändis i Sverige och Danmark. Ämnena hänger såklart ihop eftersom denna nya fästing som normalt inte ska finnas i Norden har dykt upp här ändå tack vare klimatförändringarna.
Det är den brokiga hundfästingen jag pratar om, som alltså är här på besök som en effekt av den globala uppvärmningen.
Denna fästing jämförs med en malarialiknande parasit och sprider mängder med sjukdomar, och nu varnas alla hundägare eftersom ett bett från denna lille rackare enligt rapporter från SR kan innebära dödlig utgång för hundar och andra däggdjur i den storleken.

När jag läste om detta så var det inte så svårt att räkna ut att liknande saker förmodligen händer hela tiden, med alla möjliga arter i världen.
Jag tycker inte att det är konstigt alls att djuren blir förvirrade och inte vet var de hör hemma längre, eftersom värmen stiger och allting förändras.
Och mycket riktigt så behövde jag inte leta länge innan jag hittade ganska många exempel så djur och växter som börjat dyka upp där de inte hör hemma.
Ett exempel är att de hajar i Florida som enligt artiklar i National Geographics vanligtvis simmar norrut på våren och söderut när det är kallt, nu helt enkelt väljer att skippa att simma söder ut överhuvudet taget, eftersom vattnet är varmt mest hela tiden.
Detta innebär förstås problem eftersom dessa resande hajar håller reda på ekosystemet i vattnet genom att käka upp svaga och sjuka fiskar och därmed hjälper till att skydda korallreven och sjögräset.
Nu faller den biten bort, och vem vet vad det kan resultera i?

Samma fenomen kan naturligtvis hittas även bland växter, som enligt ekologen Elisabeth Wolkovich vid forskningsuniversitetet British Columbia ändrar sina blomningsscheman för att anpassa sig till längre blomningssäsonger.
Klimatförändringarna ”hjälper” alltså vissa växter att blomma längre, vilket resulterar i att de förändrar hela ekosystem eftersom de då tränger undan andra växtarter och tar deras näring, vatten och pollinatörer.
Vi har alltså lyckats manipulera hur arter uppfattar tid. (!)
De arter som slutligen kommer ”vinna” är de som snabbast kan anpassa sig.

Jag tycker att alltihop känns väldigt skrämmande.
Vi vet inte vilka effekter det kan få när djuren tvingas anpassa sina vandringsmönster och när deras miljö utvidgas.
Man kan ju bara börja fantisera om hur vissa arter oundvikligen kommer att tränga ut andra, och dramatiskt lagd som jag är så föreställer jag mig genast att både lejon och alligatorer kommer smyga runt i våra trädgårdar om några år.
Den biologiska mångfalden är minst sagt hotad pga. klimatförändringarna.

Och vad är den magiska lösningen då?
Jag säger som jag alltid säger; även om det finns en hel rad med nyttiga åtgärder så är den allra viktigaste att sprida medvetenhet, så att fler och fler börjar förstå hur illa däran planeten är och att vi alla måste börja agera omedelbart för att bli mer miljövänliga, på alla sätt vi kan.
Alla aktioner för att bevara miljön som den är kommer att hjälpa.
När det gäller att bevara den biologiska mångfalden så kan vi naturligtvis fridlysa, skapa skyddade områden och implantera djur osv, men som jag har sagt tidigare så är det ingen poäng med att börja ösa ut vatten ur en sjunkande båt om man inte också sätter en propp i hålet och får stopp på läckan.
Jag skulle därför vilja avsluta veckans blogg med att citera en kommentar som någon lämnade under en av mina bloggar för några veckor sedan, och som sammanfattar de åtgärder vi som individer kan vidta för att rädda världen väldigt bra:

”Forskarna har kommit fram till att de fyra viktigaste åtgärderna som en enskild person kan göra är:
- Köpa mindre kött
- Åka kollektivt istället för bil
- Inte flyga
- Få färre barn”

 

Hur bevarar man den biologiska mångfalden, vad vet ni?
Jag vill som vanligt be er att addera det ni känner till om ämnet, och ni får hemskt gärna också komma med tips på vad ni vill att jag ska skriva om framöver, och även lämna ett +1 i kommentarsfältet om ni tycker att jag sköter mig bra :)

 


Annie