1,5 grader

Hej kära miljövänner!

 

Då var jag tillbaka efter ett långt sommaruppehåll, och tänkte kicka igång med en lite kortare blogg om nyligen inträffade händelser. 

Valdagen har kommit och gått, och detta datum passerade vi även möjligheten att hålla oss under 1,5-graders uppvärmning. 
Den 9 september var alltså dagen då världen övertrasserade sitt CO2-konto för 1,5 gradersmålet enligt forskningsinstitutet MCC

Jag vet inte hur det är med er, men jag börjar nog tro på att Universum faktiskt talar med oss när dessa två saker inträffar på samma datum… 

Så, vi har alltså redan släppt ut så mycket koldioxid att världen kommer att fortsätta värmas till 1,5 grad, oavsett om vi slutar bränna fossila bränslen imorgon.
Vid 2-3 graders uppvärmning kommer idag beboeliga delar av jorden bli helt obeboeliga.
Enligt en ny studie från Proceedings of the National Academy of Sciences så kan jorden redan vid två graders uppvärmning drabbas av vad forskarna kallar ”hothouse earth”, där planetens växtlighet så gott som slutar lagra koldioxid. 

Men vi ska inte deppa ihop riktigt än. 
Det finns något som kallas negativa utsläpp, som forskarna menar kommer vara ett nödvändigt komplement till att ”bara” sluta elda fossila bränslen. 
Det finns flera tekniker på området, varav den mest lovande kallas BRCCS, Bioenergy carbon capture and storage, som enkelt förklarat handlar om att odla träd som kan suga upp CO2 ur atmosfären. 
Träden eldas sedan upp i bioenergikraftverk som utrustats med teknik för koldioxidlagring (CCS).

Detta låter ju fantastiskt, men det gäller att agera NU. 
Vi måste investera i klimatinnovationer utav bara fasiken om vi ska ha en chans, enligt en rapport från Global Comission on the Economy and Climate.

Vad ska vi ta oss till?
Jo, vi kan pressa politikerna.
Vi kan påminna dem om hur läget med planeten ser ut, genom att skriva ett brev.
Nu efter valet är det viktigt att påminna våra politiker om att klimatfrågan måste komma först. 

Greenpeace har skrivit ett brev som är adresserat till alla riksdagspartier, där man kan välja vem man vill ska vara mottagaren. 
Man bestämmer själv vem av politikerna man tycker ska sätta klimatet först. 
Det enda man behöver göra är att skriva under med sitt namn.

Klicka här för att skriva ett brev, och uppmana alla vänner och bekanta att göra detsamma! 

 

Vad ska man tänka om allt det här? Lämna en kommentar!

 

 

/Annie