Näin käytät Greenwirea

Hyödynnä Greenwirea ympäristötoimintaan

Greenwire toimii työkaluna ihmisille, jotka haluavat aktivoitua ympäristökysymyksissä sekä jakaa ja hankkia tietoa ajankohtaisista vaikuttamismahdollisuuksista. Kannustamme käyttäjiä jakamaan blogitekstejä, uutisia, ideoita, tapahtumakutsuja, sekä kommentoimaan muiden luomia sisältöjä. Tavoitteena on luoda Greenwiresta vertaistukeen ja yhteistyöhön perustuva verkosto. Rohkaisemme siis käyttäjiä aktiiviseen keskusteluun ja osallistumiseen!

 

Aloita luomalla tili

Olennainen osa Greenwiren sisällöstä näkyy vain käyttäjille, jotka ovat luoneet tilin ja kirjautuneet sisään. Tämän jälkeen sinulle näkyvä sisältö riippuu ryhmistä, joihin liityt ja tulet kutsutuksi mukaan. Pääset alkuun luomalla itsellesi tilin täällä.

Tarvittaessa voit katsoa profiilin luomista käsittelevän tutoriaalivideon.

Tutustuthan myös Greenwiren perusajatukseen täällä: Mikä on Greenwire?

 

Minulla on nyt Greenwire-tili – mitä seuraavaksi?

Hienoa! Ensimmäiseksi sinun kannattaa täydentää itseäsi koskevia tietoja profiiliisi. Kun lisäät profiiliisi esimerkiksi kiinnostuksenkohteitasi, osaamistasi ja taitojasi, muut voivat helpommin ottaa sinuun yhteyttä ja pyytää sinua mukaan uusiin projekteihin ja kampanjoihin, joissa voit yhdessä muiden kanssa edistää ympäristönsuojelua. Osa tiedoistasi ei näy muille käyttäjille, mutta auttavat ylläpitäjiä hallinnoimaan käyttäjiä. Voit vaikuttaa profiilitietojesi näkyvyyteen muille profiilissasi (Profiili; Muokkaa; Muokkaa tiliä; Haluttu yksityisyyden taso). Voit piilottaa näkyvistä myös sukunimesi, mutta luottamuksen ylläpitämiseksi suosittelemme säilyttämään näkyvillä koko nimesi.

Kuvan lisääminen profiiliin onnistuu poistamalla ensin oletuskuva ja lataamalla sitten oman kuvasi laitteeltasi.

Liityttyäsi Greenwireen saat myös yhteydenoton sivuston ylläpitoon osallistuvalta Greenwire-tuutorilta. Hän neuvoo sinua sivuston käytössä ja auttaa sinua löytämään sinulle sopivimmat ryhmät, kuten läheisimmän paikallisryhmäsi tai kampanjaryhmän. Kysy rohkeasti häneltä neuvoja Greenwiren käyttämiseen, jos jokin on sinulle epäselvää!

 

Missä Greenwire-ryhmissä voin toimia?

Näet Greenwiressa niiden ryhmien sisällön, joihin kuulut. Kaikki käyttäjät näkevät hieman erilaisen sisällön riippuen siitä, mihin ryhmiin he kuuluvat.

Kaikki suomalaiset käyttäjät lisätään automaattisesti jäseniksi pohjoismaiseen vapaaehtoisverkostomme ryhmään Greenpeace Greenwire Nordic sekä Suomen ryhmään, Finland [Open to All]. Nämä ryhmät ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Kun haluat jakaa blogeja, tapahtumia tai päivityksiä laajalle joukolle ihmisiä, kannattaa käyttää näitä ryhmiä. Jos sinulla on viesti kaikille pohjoismaisille käyttäjille, voit käyttää myös etusivun kommenttiboksia, jolloin kaikki kirjautuneet kävijät näkevät varmimmin viestisi.

Lisäksi suosittelemme, että pyydät liittymistä oman kotikaupunkisi tai lähialueesi paikallisryhmään. Paikallisryhmien Greenwire-ryhmät on kuitenkin tarkoitettu myös luottamukselliseen keskusteluun ja toiminnan suunnitteluun, joten lähtökohtaisesti lisäämme ryhmiin ihmisiä, jotka olemme tavanneet tai jotka tunnemme muutoin. Halutessasi mukaan toimintaan, suosittelemme käymään livenä paikallisryhmän tapahtumassa tutustumassa muihin. Tiedot tapaamisista jaetaan täällä Greenwiressa, ja uudet ovat aina tällöin tervetulleita mukaan!

Greenwiressa on ryhmiä myös ajankohtaisille kampanjoille, kiinnostuksenkohteille ja tiettyjä taitoja tai vastuita omaaville ihmisille. Osaan ryhmistä voit liittyä vapaasti, osaan voit pyytää jäsenyyttä.

Ryhmissä voit jakaa asioita rajatummalle yleisölle. Jos haluat jakaa sisältöä kaikille Greenwiren käyttäjille, suosittelemme käyttämään tähän tarkoitukseen Greenpeace Greenwire Nordic -yhteisöä. Mikäli haluat perustaa kokonaan uuden ryhmän esimerkiksi tiettyä projektia varten, löydät siihen ohjeen alta.

Katso ryhmiä käsittelevä tutoriaalivideo täällä.

 

Ota osaa paikallisryhmätoimintaan ja kampanjoihin

Helpoimmin pääset mukaan toimintaan liittymällä jo toiminnassa olevaan paikallisryhmään tai kampanjaan. Greenwiresta löydät Greenpeacen tällä hetkellä aktiivisesti toimivat ryhmät ja kampanjat. Niiden sivuilta löydät ajankohtaisia projekteja, vaikuttamismahdollisuuksia, koulutuksia ja tapahtumia, joihin voit lähteä mukaan.

 

Greenwiren osiot ja käyttötavat:

 • Kommenttiboksi löytyy heti ensimmäiseltä sivulta sisäänkirjautumisen jälkeen. Boksiin lähetetyt viestit näkyvät kaikille pohjoismaisille käyttäjille, joten käytä tätä tilaa, kun haluat jakaa nopeasti lyhyen viestin kaikille. Boksiin on syytä kirjoittaa englanniksi.
 • Omat ryhmäni -osiosta löydät ryhmät, joihin kuulut. Voit keskustella niissä yhdessä muiden jäsenten kanssa ryhmän aiheesta ja toiminnasta.
 • Liity ryhmiin -osiosta löydät kaikkialta Pohjoismaista erilaisia ryhmiä erilaisille kokoonpanoille: tietyn maan vapaaehtoisille, paikallisryhmille, kampanjoille ja teemoille. Eri ryhmillä on erilaiset asetukset: osaan voit liittyä vapaasti, osaan voit pyytää liittymisoikeutta.
 • Tapahtumat on suunnattu erityisesti ajankohtaisten ja määräaikaisten projektien hallinnointiin. Täällä voit suunnitella ja tiedottaa esimerkiksi paikallistapahtumista, tapaamisista, koulutuksista, seminaareista, tai lyhytkestoisemmista kampanjoista verkossa tai lähialueillasi.
 • Ideat-valikko on Greenwiren vastine keskustelufoorumille. Täällä voit esimerkiksi esittää kysymyksiä tai saada apua muilta käyttäjiltä omien toimintaideoiden kehittämiseksi.
 • Blogit tarjoavat mahdollisuuden henkilökohtaiselle pohdinnalle. Voit esimerkiksi kertoa julkisesti omasta tai edustamasi ryhmän toiminnasta ja jakaa hyviä käytännön vinkkejä tapahtumien järjestämisestä, kampanjoinnista tai työskentelytavoista.
 • Uutiset-osiossa voit jakaa ja seurata ajankohtaisia asioita. Uutisissa voi käsitellä paikallisia, kansallisia tai kansainvälisiä ympäristöasioita käsitteleviä ilmiöitä.
 • Kuvat-osioon voit ladata kuvia. Albumeihin on mahdollista lisätä kuvia esimerkiksi järjestämistäsi tapahtumista tai kampanjasta, johon olet osallistunut.
 • Dokumentit-sivulle voit ladata tekstitiedostoja, kuten raportteja, koulutusmateriaalia, pöytäkirjoja tai kokousmuistioita.
 • Videoarkisto toimii säilytyspaikkana YouTube-, Vimeo- tai muille vastaaville videoille, joita käyttäjät haluavat toistensa kanssa jakaa.
 • Hakutoiminnon kautta voit hakea kanssatekijöitä mukaan omaan projektiisi. Käyttämällä sivulla olevia suodattimia voit etsiä ihmisiä esimerkiksi sijainnin tai taitojen perusteella.

Voit myös katsoa videotutoriaalin erilaisten sisältöjen luomisesta.

 

Mitä kieltä Greenwiressa voi käyttää?

Suomen Greenwire on osa Pohjoismaista yhteisöä, joten voit nähdä alustalla materiaalia myös muilla pohjoismaisilla kielillä ja englanniksi.  

Kun jaat sisältöä Suomessa toimivien ryhmien Greenwire-tiloissa, voit hyvin käyttää suomea. Sen sijaan Greenwiren etusivulla, Greenpeace Greenwire Nordic -ryhmässä ja muissa pohjoismaisissa ryhmissä kannattaa käyttää englantia, jotta kaikki käyttäjät voivat osallistua keskusteluun. 

 

Etsi sisältöä, löydä toiset käyttäjät ja tule löydetyksi

Greenwiressa voit etsiä haluamaasi sisältöä jo olemassa olevilta sivuilta, kuten blogeista, tapahtumista, viesteistä. Hakutoiminto löytyy sivuston yläosasta oikealta.

Kun haluat tavoittaa ihmisiä läheltäsi tai tiettyjä taitoja omaavia ihmisiä, voit käyttää siihen tarkoitettua erillistä Greenwiren jäseniin kohdistuvaa hakua.

Kun haluat auttaa toisia käyttäjiä löytämään sinut, lataa profiiliisi profiilikuva ja kerro hieman itsestäsi, esimerkiksi taustastasi, osaamisestasi tai kiinnostuksenkohteistasi. Näin voit tulla pyydetyksi mukaan muiden projekteihin ja päästä käyttämään osaamistasi muiden avuksi.

 

Kuinka merkitsen ihmisiä Greenwiressa?

Saadaksesi huomiota jakamallesi sisällölle sinun kannattaa merkitä eli tägätä muita käyttäjiä. Merkitsemäsi käyttäjät saavat välittömästi ilmoituksen viestistäsi, kommentistasi tai muusta jakamastasi materiaalista. Tägääminen tapahtuu käyttämällä @-merkkiä käyttäjän nimen edessä.

 

Kuinka lähetän viestejä muille?

Voit lähettää viestejä muille käyttäjille kahdella eri tavalla:

 1. Klikkaa sivuston yläreunassa näkyvää kirjekuorikuvaketta ja kirjoita viestisi sieltä aukeavalle sivulle.
 2. TAI Mene tavoittelemasi ihmisen profiiliin. Klikkaa profiilissa löytyvää "Lue lisää" painiketta, ja valitse "Lähetä yksityisviesti".

Voit katsoa Greenwiressa kommunikoimista koskevan tutoriaalivideon täällä.

 

Luo sisältöä kaikkien saataville verkossa

Paras tapa saada näkyvyyttä tapahtumille, blogeille ja muille ajankohtaisille asioille on jakaa niitä mahdollisimman laajasti verkossa julkisesti, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Näin myös ihmiset, jotka eivät vielä ole Greenwiren käyttäjiä, voivat tutustua asiaan. Kaikille avoimen sisällön luominen on mahdollista ns. luotettava julkaisija -statuksen kautta. Kaikkien Greenwire-käyttäjien on mahdollista saada tämä oikeus. Ota yhteyttä vapaaehtoiskoordinaattori Hannaan, niin myönnämme sinulle tämän kelpoisuuden.

 

Luo tapahtuma

Pääset lisäämään uuden tapahtuman menemällä sivulle Liity ryhmiin. Valitse ensin "Lisää", ja sitten "Tapahtuma". Täytä tapahtuman tiedot mahdollisimman tarkasti. Halutessasi voit merkitä tapahtumaan myös tehtäviä, joiden vastuuhenkilöiksi kiinnostuneet vapaaehtoiset voivat ilmoittuautua - näin voit antaa muille tilaisuuden osallistua tapahtuman järjestämiseen.

Voit katsoa tapatumien luomista käsittelevän tutoriaalivideon täällä.

 

Luo oma ryhmä

Jos olet organisoimassa uutta projektia tai kampanjaa, voit luoda asialle oman ryhmän, jossa mukana olevat ihmiset voivat keskustella ja järjestäytyä. Ryhmän luominen onnistuu näin:

 1. Mene sivulle Liity ryhmiin.
 2. Klikkaa kartan alapuolella "Lisää", ja valitse valikosta "Ryhmä".
 3. Täytä ryhmän tiedot. Voit muokata valintoja myöhemmin.
  1. Valitse ryhmäsi tyypiksi ensin paikallisryhmä. Näin voit valita ryhmällesi sijainnin, esimerkiksi Suomen tai tietyn kaupungin. Tallenna ryhmä, jolloin se ilmestyy kartalle oikeaan paikkaan. Palaa muokkaamaan ryhmää, ja vaihda ryhmän tyyppi sille sopivaksi.
 4. Kutsu ryhmään jäseniä! Voit käyttää ryhmän sivulta löytyvää "Kutsu ihmisiä" -toimintoa, tai kopioida ryhmän URL-osoitteen ja lähettää sen haluamillesi ihmisille yksityisviestillä. Voit myös mainostaa ryhmää Greenwiren etusivun kommenttiboksissa.
 5. Käytä ryhmää aktiivisesti: kerro mitä on meneillään, keskustele ja ideoi yhdessä muiden kanssa, anna ihmisille mahdollisuus osallistua toimintaan.

 

Lähetä sähköpostia omalle ryhmällesi

Suurin osa viestinnästä kannattaa toteuttaa Greenwire-ryhmässä, mutta joskus saatat haluta lähettää ryhmällesi sähköpostia. Tämä onnistuu suoraan Greenwiren kautta. Toimi näin:

 1. Mene ryhmäsi sivun alareunaan ja valitse "Hallinnoi jäseniä".
 2. Valitse haluamasi jäsenet erikseen, tai valitse kaikki klikkaamalla ylintä ruutua kohdassa "Nimi".
 3. Valitse "Toimenpiteet" ja "Lähetä sähköpostia".
 4. Kirjoita viesti aukeavaan ruutuun.

 

Lisää ja poista käyttäjiä hallinnoimissasi ryhmissä

Mene ryhmässäsi sivun alareunaan ja valitse "Hallinnoi jäseniä". Löydät aukeavalta sivulta mahdollisuuden uusien jäsenten lisäämiseen ja poistamiseen. Voit muuttaa täällä myös ryhmän jäsenten jäsenyysstatuksia.

 

Ilmoitukset

Voit määritellä profiilisi asetuksissa, mistä ryhmistä, tapahtumista ja aiheista haluat ilmoituksia.

 

Greenwiren julkisuus

Profiilisi Greenwiressa on julkinen muille sivuston rekisteröityneille käyttäjille. Osa tiedoistasi näkyvät vain ylläpitäjille. Voit vaikuttaa profiilitietojesi näkyvyyteen muille muokkaamalla profiilisi asetuksia (Profiili; Muokkaa; Muokkaa tiliä; Haluttu yksityisyyden taso). Voit piilottaa näkyvistä myös sukunimesi, mutta luottamuksen ylläpitämiseksi suosittelemme säilyttämään näkyvillä koko nimesi. Profiilisi ja muiden käyttäjien tiedot eivät ole löydettävissä Googlella tai muilla hakukoneilla.

Greenwire-ryhmät ovat kenen tahansa löydettävissä Googlella ja muilla hakukoneilla. Sisältöjen näkyvyys riippuu ryhmien asetuksista. Suurin osa ryhmien sisällöistä on nähtävissä vain rekisteröityneille käyttäjille, joilla on ryhmän jäsenyys.

Jos haluat saavuttaa mahdollisimman laajan näkyvyyden, voit tehdä ryhmäsi tiedoista julkisia. Varmista tällöin aina, että hallinnoimasi ryhmien kuvaus ja ajankohtaiset tapahtumat ovat kaikkien nähtävillä ja sisällöllisesti paikkansapitäviä. Mikäli ryhmässä käsitellään luottamuksellisia tietoja, huolehdi, että ryhmä ei ole julkinen kaikille.