Matsvinn

Hej kära miljövänner!

Hos min fysioterapeut kommer vi ofta in på ämnet kost eftersom det hör ihop med träning, och häromdagen nämnde han i förbifarten att vi svenskar slänger bort 30% av all mat vi köper.
Dessa siffror är inte något jag har kunnat ta till mig riktigt. Jag såg bara en enda stor papperskorg framför mig full med sedlar och tyckte att det kändes vansinnigt, och sedan slog jag det ifrån mig.
Men efter att ha spenderat en helg hos en väninna och hennes familj så kom jag att tänka på det igen, då jag gång på gång kom på mig själv med att bli väldigt imponerad över hur de hela tiden tog till vara på sina matrester och gjorde matlådor.
Denna väninna är fantastiskt bra på att hålla koll på vad och hur mycket mat alla i familjen äter, trots att hon måste laga 2 eller 3 olika maträtter varje gång hon lagar mat då inte alla äter kött och vissa inte vill ha lök, osv.
Hon känns som något av en supermamma som lyckas hålla sådan stenkoll, och jag kan föreställa mig att det inte riktigt fungerar så bra i alla familjer.
Trots denna mammas stenkoll på maten så upptäckte jag att mat i detta hushåll slängs i alla fall, i form av att fastna inuti dumma förpackningar där det helt enkelt inte går att få ut det sista såvida man inte tar fram sax och börjar klippa sönder saker.
Mat hamnar alltså i papperskorgen vare sig man vill eller inte.
Och nu kände jag att jag behövde läsa.
Gällande denna mat som fastnar i förpackningar så kunde jag inte hitta någon information om hur mycket det rör sig om, men jag kan tänka mig att det är en hel del.
Det jag däremot hittade var en intressant artikel i SvD där det beskrivs att den resa som maten tar från jord till dukat bord står för en fjärdedel av människans totala klimatpåverkan.
Och detta sker alltså helt i onödan om maten bara slängs.
Om man inte slängde så stora mängder mat så skulle vi heller inte behöva producera så mycket mat och därmed spara energi och utsläpp av klimatgaser, enligt Catarina Östlund, Naturvårdsverket.
En annan artikel i Digital.se redogjorde för hur en stor del mat inte ens hinner lämna butikerna eftersom den hinner bli dålig innan den ens kunnat säljas.
Men enligt en artikel i Smartaavlat.se så är vi som privatpersoner större miljöbovar än både matbutiker och resturanger när det kommer till att slänga bort mat.
Statistik från FN visar att det i Sverige slängs ungefär 56 kg fullt ätbar mat per person och år.
Världen över slängs det 1,3 miljarder ton mat (!) och detta är alltså, precis som min fysioterapeut sa, en tredjedel av all den mat som produceras.
30 % av den mark som används för att producera mat nyttjas alltså i onödan.
Enligt FN skulle vi kunna föda alla människor i hela världen om vi minskade mängden mat som slängs med 25 %.

De här siffrorna känns chockerande att tänka på, dels för att vi kastar bort mat naturligtvis, men också för att vi alltså orsakar utsläpp av växthusgaser fullkomligt i onödan när vi producerar mat bara för att sedan kasta bort den.
Det är ju alldeles vansinnigt.
Efter att jag rotat runt online för att hitta lite tips och knep för hur man minskar matsvinnet så hittade jag en hel del intressant.
Först och främst så kan vi använda den slängda maten för att tillverka biogas, och den skulle då alltså inte slängas förgäves. Detta kan enligt Naturvårdsverket göras antingen genom att sortera ut matavfall i separata kärl och speciella påsar, eller genom att installera en matavfallskvarn.
Annat intressant jag kunnat hitta är ett par företag som inriktar sig på att minska matsvinnet.
Ett utav dem är företaget Karma, som är en gratisapp som hjälper resturanger, bagerier och hotell att sälja överskottsmat till ett rabatterat pris. Detta innebär att du som konsument kan rädda maten genom att köpa den direkt i appen för halva priset och sedan hämta den på resturangen.
Karma har dessutom ett samarbete med Ica som ska använda Karma för att rädda matvaror och färdigrätter som snart går ut.
I appen kan man koppla sitt kort och köpa maten direkt och sedan åka förbi resturangen och hämta upp den, och man kan också följa resturanger och affärer som man tycker extra bra om, enligt Elsa Bernadotte, medgrundare och operativ chef på Karma.

Ett annat företag är Whywaste, som tillsammans med Ica tagit fram ett datasystem som gör det möjligt för personalen att se utgångsdatumet på alla varor i butiken. Det gör att de kan identifiera sådant som riskerar att bli svinn innan det blir det, och då prissänka varorna i god tid. 
Att föda upp djur under hemska levnadsvillkor för att sedan slänga köttet i soptunnan är både inhumant och oetiskt, tycker Martin Grådal på Whywaste, som menar att det är lika viktigt att minska matsvinnet som det är att försöka få folk att sluta äta kött.

Det känns skönt att veta att folk jobbar på detta tycker jag, då matsvinnet verkligen inte är något som vi kan tillåta se ut som det gör idag.
Har ni några bra tips på hur man kan minska sitt matsvinn? Kommentera!


/Annie