Ronnie, de drijvende kracht achter Lokale Groep Utrecht

Ronnie Lauxen is een enthousiaste doorzetter die met veel plezier z'n vrije tijd steekt in het vrijwilligerswerk bij Greenpeace. Hij heeft de Lokale Groep in Utrecht op sleeptouw maar daarnaast gaan we deze bescheiden inspirator nog veel zien! Lees hier zijn verhaal!

 

1. Hoe lang ben je al vrijwilliger?

Ruim twee jaar geleden schreef ik mij in op Greenwire... en zoals voor velen geldt: eigenlijk had ik er nog geen tijd voor. Op 10 mei 2014 hielp ik voor het eerst echt mee: in Almere heb ik samen met een team een stand opgebouwd voor de bijencampagne. Locatie? De Libelle Zomerbeurs. Typisch zo'n plek waarvan je als man verwacht nooit te zullen komen. ;-)
 

2. Wat doe je naast je vrijwilligerswerk nog meer in het dagelijkse leven?

Als mijn supermancape van Greenpeace in de kast hangt werk ik als civiel ingenieur op een ingenieursbureau bij Utrecht. Momenteel werken we op locatie in Antwerpen met een team van 60 personen aan een nieuw ontwerp van een groot deel van de rondweg van Antwerpen. Zelf werk ik aan het 3D ontwerp van diverse bruggen en tunnels. Hoewel dit tegenstrijdig lijkt met waar Greenpeace voor staat, rijden er ook trams en bussen door die tunnels. Daarnaast maken we ook regelmatig ecoducten en duikers zodat dieren veilig onder of over een snelweg door kunnen lopen. Ook probeer ik ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk duurzame materialen toepassen. Gelukkig gaat het ontwerpteam hier ook vrij vaak in mee.
Buiten mijn werk mag ik graag dansen op een folkbal; een soort gemengde moderne dansstijl op Europese wereldmuziek. Wie dit niets zegt raad ik aan op Youtube te gaan zoeken naar een band genaamd Gonaggles. Ter compensatie van het stilzitten op mijn werk probeer ik regelmatig te sporten; in dit geval ligfietsen en zwaardvechten. Dat laatste is overigens meer fitness voor nerds, vergelijkbaar met karate of judo. ;-)
 

3. Wat is jouw specialiteit/ talent?

Dat zal denk ik mijn enthousiasme in combinatie met geduld zijn. In Utrecht hebben we samen met anderen eind vorig jaar een lokale afdeling opgericht, die nu steeds meer te lopen. Het is een heel leuk avontuur om te helpen een lokale groep van de grond te krijgen. Het is ook super om te zien dat steeds meer mensen enthousiast raken en bij ons aanhaken. Binnen mijn werk komt zich dit tot uiting dat ik actief bezig ben met het vernieuwen van mijn vakgebied; ook iets wat engelengeduld kost.

 

4. Als één doel van Greenpeace helemaal gehaald zou kunnen worden, welke zou dat volgens jou moeten zijn?

Simpel. Dat is dat boeren, tuinders, vissers, bosbouwers en hun toeleveranciers (zoals Monsanto) leren in harmonie te leven met de natuur: dus een einde aan de kunstmatige en intensieve voedselindustrie die zo'n enorme roofbouw pleegt op onze planeet. Zelf geloof ik dat alleen extensieve landbouwvormen toekomst hebben. De bijen en vlinders floreren dan weer als voorheen en iedereen beschikt dan over gezond en vooral écht voedsel, volledig vrij van allerlei gifstoffen en hormonen. Landbouwgronden worden dan ingezet voor landbouw en niet meer voor de productie van biobrandstoffen, zodat er tevens voldoende voedsel is voor iedereen. :-)
 

5. Weet je nog wat de eerste actie/ activiteit was waar je aan meedeed?

Dat was, zoals eerder gezegd, het opbouwen van die beursstand op de Libelle zomerbeurs. Tijdens de lunchpauze liep ik een kort rondje over het in opbouw zijnde terrein. Heel bijzonder om een kijkje te hebben gehad in wat de interesses van vrouwen zijn zodra ze tussen de 35 en 55 zijn. Hoewel ik niet op de beurs ben geweest toen deze open was, kan ik mij goed voorstellen dat deze voor een man claustrofobisch over komt. Veel van wat ik zag staat écht ver weg van mijn persoonlijke belevingswereld, de goede doelen nagelaten. De Greenpeace stand vertelde het verhaal van de bijensterfte en wat mensen zelf kunnen doen. De stand trok die week veel publiek en was daarmee een succes. Tof om daaraan te hebben mogen meewerken!
 

6. Welke actie/activiteit is je het meest dierbaar en waarom?

De kerstmarkt afgelopen kerstvakantie was de 1e echt goed gelukte activiteit van de Lokale Groep Utrecht. In anderhalve week regelden we een kraam op het goedendoelenpleintje bij de Domtoren, spullen voor in de marktkraam, petitiemateriaal voor de Noordpoolcampagne en een ijsbeerpak. In totaal hielpen 8 vrijwilligers mee om van deze dag een succes te maken. Het was doodeng om zoiets te organiseren, maar nadat de spullen binnen waren en iedereen op kwam dagen bleek dat je activiteiten toch vooral sámen doet. En dat is wel hartverwarmend. :) Momenteel hebben wij meerdere nieuwe activiteiten in voorbereiding. Jullie gaan de komende tijd meer van ons horen! :D
 

7. Waar kijk je naar uit? (Of: naar welke actie/activiteit kijk je uit?)

Naar komende zomer! Eigenlijk begint het voor mij al met de haven clean-up's in Rotterdam en Amsterdam; die gaan erg leuk worden. Van wat ik bij de afgelopen netwerkborrel hoorde, is dat er diverse goede en toffe ideeën zijn op deze dagen. Mocht iemand dus nog twijfelen: kom zeker langs! Daarnaast heb ik veel zin om op Keltfest en Castlefest te gaan staan. Met mijn balfolk en zwaardvecht achtergrond heb ik een boel met deze wereldjes gemeen. Leuk dus om hobby's en Greenpeace te kunnen combineren. :-)
 

8. Wat is je beste groentip?

Zelf raad ik iedereen altijd aan om in bestaande huizen te gaan wonen. Veel mensen willen graag een nieuwbouwwoning, echter kost het bouwen van een nieuwe woning vele malen meer CO2 dan het renoveren van een bestaande woning. Een oud huis opknappen (of huurhuis op laten knappen door de verhuurder) voorkomt dat nieuwbouw nodig is. Nieuwbouw waarvoor te vaak landbouwgrond of natuurgebied moet verdwijnen. Daarnaast hoeft het woongemak van een 70 jaar oude woning niet veel voor die van nieuwbouw onder te doen. Denk daar eens over na wanneer je weer eens gaat verhuizen! :-D

 

Dit interview is tot stand gekomen met dank aan Edwin van Beveren, Greenwire community coach. Kijk hier voor een overzicht van de community coaches. 

 

Zelf aan activiteiten meedoen of deze opzetten? Sluit je aan bij onze Greenwire community.

Meer lezen? Lees ook het verhaal van Joeri