Beach Clean Up en Neptunus actie in Scheveningen

Afgelopen zaterdag hebben we weer en wind getrotseerd en op het strand van Scheveningen een heuse Beach Clean up gehouden. Ons doel was om aan te tonen dat (plastic) vervuiling ook in Nederland wel degelijk een probleem vormt. Want wat op het strand ligt, komt uit zee of verdwijnt in zee. 

Tegelijkertijd werd op het strand een reusachtige Neptunus opgebouwd. Neptunus had in een visnet 1800 plastic flessen bij waarvan een groot gedeelte van de Coca-Cola Company. Dit bedrijf produceert gigantisch veel plastic: maar liefst 3400 flessen per seconde! Waarvan het merendeel bestaat uit nieuw plastic. Coca-Cola wijst graag naar de consument als het over de plastic soep gaat. Het is echter hoog tijd dat zij zelf ook verantwoordelijkheid nemen en actief gaan werken aan oplossingen. 

Ziehier het resultaat van 2 uur strandschoonmaak: 

Onder het gevonden afval onder andere: veel rietjes en tiewraps, sok, t-shirt, mes, 2 flessen uit de UK, touw, plastic zakekn, plastic harkje, plastic schildpad, chocopotdeksel, ballonnen, zeil, een hele vuilnisbak begraven in het zand, een heel oud blikje, tl-buis, pvc en vele kleine fragmenten plastic. 

TV West maakte een mooi item over onze actiedag. Ons eigen videoverslag staat hier op Facebook. 

Aan iedereen die erbij was: ontzettend bedankt! 

Foto's zijn van Gabriëlla van der Ham, Tom Grijsen en Daniël Siepman.