Zzzoemend Nederland

Zoek een braakliggend veld, Bestel biologische zaadjes, Geef jouw zaailocatie door

Zzzoemend Nederland

Zowel in de stad als op het platteland vinden bijen te weinig voedsel. Daarom roepen imker Pim Lemmers, de Bijenstichting, Imkers Nederland en Greenpeace heel Nederland op om braakliggende veldjes in te zaaien met bij-vriendelijke bloemen. Hier is al gezaaid:

Geef je zaailocatie door ›

De kaart wordt geladen...

De bij is een diertje om zuinig op te zijn! Niet alleen zorgen ze voor honing. Ze bestuiven ruim 70% van onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien, amandelen en appels eten. Maar de bijen zitten in de problemen. Ze hebben honger, doordat er steeds minder variëteit is in het landschap. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld.

 

Doe ook mee!

  1. Zoek een braakliggend veld in jouw omgeving.
  2. Bestel biologische zaadjes voor bij-vriendelijke bloemen. Hier zie je waar.
  3. Geef aan waar je hebt gezaaid door op onderstaande knop te klikken. Voer je naam in, haal je huidige locatie op en upload daarna eventueel een foto.

Geef je zaailocatie door ›

 

Tips

  • Als je een groot stuk grond wilt inzaaien, vraag dan toestemming aan de gemeente of grondbezitter. Dan weet je zeker dat de bloemen blijven staan. Vraag bijvoorbeeld een boer of je een akkerrand mag inzaaien!
  • Plant ook bij-vriendelijke bloemen in je tuin.
  • Meer weten over bijen? Kijk hier
  • Adopteer een boomspiegel of begin een geveltuintje. Voor braakliggende terreinen hoef je niet ver te reizen, het begint al op je stoep! Je kunt in een boomspiegel bloemen zaaien of je kunt een geveltuin beginnen met bijvriendelijke bloemen.
    Voor meer info over Amsterdam, kijk hier. Voor andere gemeenten, typ in 'adopteer een boomspiegel''of 'geveltuin' in combinatie met de naam van je gemeente in een zoekmachine en daar vind je uitleg.

 

Zaadjes geplant? Wil je meer doen voor de bijtjes? 

Kijk dan op de Greenpeace website of bij de Bijenstichting welke activiteiten jij nog meer kan ondernemen. Leer o.a. hoe je een Selfbee of een insectenhotels kan maken. 

 

Wil je vaker in actie komen?

Je hebt een plan, een gevoel, een idee, een droom, een gedachte of een verlangen om ‘iets’ te doen voor een groenere wereld. Hier op Greenpeace Greenwire kun je snel en gemakkelijk een stap verder zetten: van denken en dromen naar delen én realiseren. Maak kennis met onze community en kom meteen in actie.