Vrijwilliger uitgelicht: Greenpeace jongere Robin

Robin Abbing is pas 16 maar nu al erg betrokken als vrijwilliger bij Greenpeace. De Ice Ride was haar eerste activiteit maar een bezoekje aan de Greenpeace schepen wakkerde het vuur verder aan. Nog even en dan mag Robin ook als actievoerder aan de slag. 

1.     Hoe lang ben je al vrijwilliger?

In augustus 2013 meldde ik me als vrijwilliger aan op Greenwire, dus bijna twee jaar! Hoe ik bij Greenwire kwam weet ik niet precies meer… volgens mij was ik het al eens eerder tegengekomen op internet, maar mocht ik toen door m'n leeftijd nog met geen enkele activiteit meedoen (#storyofmylife). Die zomer dacht ik er opeens weer aan en voldeed toen wél aan die leeftijdsgrens. Meteen aanmelden dus.
 

2.      Wat doe je naast je vrijwilligerswerk nog meer in het dagelijkse leven?

Ik zit op dit moment nog op het gymnasium, wat (helaas) een groot deel van mijn tijd opslurpt. Gelukkig biedt mijn school ook de ruimte om in lestijd andere projecten te doen met dingen die me interesseren. Vaak hebben die wel met duurzaamheid en het milieu te maken, want ja, die passie voor milieuactivisme komt ook niet uit de lucht vallen.
Daarnaast houd ik ontzettend van muziek luisteren en muziek maken. Luisteren naar bluesrock (Jack White, The Black Keys, noem maar op) en nog wat andere kleinere bandjes, en muziek maken op mijn gitaar. Ik speel - in tegenstelling tot mijn muzieksmaak - voornamelijk klassiek en Spaans, maar pik in mijn vrije tijd ook wat popnummers op. Stiekem wil ik ook wel in een band. Iemand? :')
Oh, en ik houd heel erg van schrijven. Ik heb een blog en schrijf zo nu en dan ook stukjes voor Greenwire, maar die heb je misschien al wel eens voorbij zien komen…
 

3.      Wat is jouw specialiteit / talent?

Is optimisme een talent? Ik ben over het algemeen erg optimistisch ingesteld en bekijk alles met een positieve blik. Dat probeer ik ook op anderen over te brengen, door verder te denken dat wat er op dat moment allemaal mis is, en door natuurlijk veel te lachen (maar niet té veel natuurlijk.). Daarbij komt dat ik dan ook niet snel in de stress schiet als iets in eerste instantie niet lukt. Ik houd m'n hoofd koel en werk rustig verder aan oplossingen. Erg handig als je een activiteit organiseert en op het laatste moment wanhopig nog vrijwilligers probeert te ronselen… hehe…  
 

4.      Als één doel van Greenpeace helemaal gehaald zou kunnen worden, welke zou dat volgens jou moeten zijn?

Dat het Noordpoolgebied helemaal een natuurreservaat wordt. Ik heb het gevoel dat er zó veel van de bescherming van de Noordpool afhangt en dat de wereld zowat vergaat als de ijskappen volledig smelten. Oké, misschien een beetje overdreven, maar je snapt wat ik bedoel. En bovendien: ik wil niet over twintig jaar een foto van de Noordpool aan mijn kinderen laten zien en zeggen "kijk, toen was de wereld nog zo cool dat we een permanent pak ijs op de polen hadden liggen; toen konden de ijsberen nog ergens vrij leven, in plaats van in een hokje in Artis". 
 

5.      Weet je nog wat de eerste actie/ activiteit was waar je aan meedeed?

Mijn allereerste activiteit was de Ice Ride in 2013. Ik was toen pas net vrijwilliger, maar mocht die dag de hele fietstocht mee in een ijsberenpak. Ik voelde me helemaal in m'n element. 
 

6.      Welke actie/activiteit is je het meest dierbaar en waarom?

De Open Ship Days vorig jaar. Het was mijn allereerste kennismaking met de schepen; dat pure activistische stukje van Greenpeace. Spontaan kreeg het vrijwilligerswerk voor mij een soort hele nieuwe dimensie. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar zo rondlopend over de schepen, pratend met allemaal leuke, inspirerende mensen, wist ik dat dit is waar ik ontzettend blij van word, waar ik me helemaal op mijn plek voel. Vanaf dat moment werd ik dan ook pas écht actief als vrijwilliger. En met elke activiteit wordt het leuker. :)
 

7.      Waar kijk je naar uit? (Of: naar welke actie/activiteit kijk je uit?)

Ik kijk uit naar het moment dat ik 18 word en eindelijk mee mag doen met "échte acties" :'). Dat echte activistische gevoel heb ik al meerdere malen een beetje mogen proeven op bijvoorbeeld de schepen of op de loods, en het smaakt naar meer. Ik kan niet wachten op het moment dat ik mee kan doen aan de NVDA-training, maar voorlopig ben ik al ontzettend blij dat ik kan helpen op festivals en andere toffe activiteiten. Genoeg te doen is er zeker, dus ik help waar ik helpen kan. :)
 

8.      Wat is je beste groentip?

De meeste groentips kent iedereen natuurlijk al… Maar wat misschien iets minder bekend is en ik een erg leuk initiatief vind, is De Windcentrale. Dat is een klein bedrijfje dat inmiddels een stuk of drie windmolens bezit, waarvan iedereen "winddelen" kan kopen. Met zo'n winddeel bezit je als het ware een stukje van die windmolen en krijg je dus ook stroom van jouw winddeel. Een jaar of twee geleden kocht mijn vader twee van zulke winddelen. Via een app kun je zelfs live meekijken naar hoeveel energie jouw molen opbrengt… Twee winddelen is natuurlijk lang niet genoeg om 100% op windenergie te leven, maar alle kleine beetjes helpen, toch?
 

Dit interview is tot stand gekomen met dank aan Edwin van Beveren, Greenwire community coach. Kijk hier voor een overzicht van de community coaches. 

Zelf aan activiteiten meedoen of deze opzetten? Sluit je aan bij onze Greenwire community.

Meer lezen? Lees ook het verhaal van Joeri uit Groningen en Ronnie uit Utrecht