Vervuiler dicht na chinese protesten!

HAINING, MA 19 SEP 11 - Na vier dagen van protesten vanuit de lokale gemeenschap, hebben de Chinese autoriteiten een zonnepanelenfabriek gesloten. De productie zou tot ernstige vervuiling hebben geleid.

Bron: http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/sep/19/nws.php

Donderdag bestormden woedende inwoners van de stad Haining het fabrieksterrein van JinkoSolar in de oostelijke provincie Zhejiang. Ze gooiden bedrijfsauto's omver en vernielden kantoren waarna de politie hen uiteendreef. Vrijdag en zaterdag kwam het tot confrontaties tussen honderden demonstranten en de oproerpolitie. Zondag gingen de protesten onverminderd verder.

Minstens twintig betogers zijn opgepakt voor het aanrichten van vernielingen en het verstoren van de openbare orde. Drie medewerkers van de fabriek werden aangehouden nadat ze op gewelddadige wijze de pers probeerden te belemmeren de demonstraties te filmen.

De demonstranten beschuldigen het bedrijf van uitstoot van schadelijke stoffen en het lozen van chemisch afval in een nabij gelegen rivier waardoor veel vis gestorven zou zijn. De lokale autoriteiten bevestigen dat de fluoride-besmetting in het water tien keer hoger is dan is toegestaan. Na vier dagen van protesten heeft de bedrijfsleiding de deuren van de fabriek gesloten.

Volgens Thomas Jing, woordvoerder van JinkoSolar, zijn de schadelijke stoffen die in de buitenlucht stonden opgeslagen, in de rivier terecht gekomen door zware regenval eind augustus. Het bedrijf heeft toegezegd de vervuiling ongedaan te maken en de hoge vissterfte te zullen onderzoeken.

In april waarschuwden lokale autoriteiten het bedrijf dat het de normen voor de afvoer van giftige stoffen had overschreden maar laakten nadien verdere controles uit te voeren. Dat het nu tot sluiting van het bedrijf is overgegaan lijkt een indicatie te zijn dat de Chinese overheid daadkrachtiger optreedt tegen vervuilers, nu de bevolking steeds vaker in opstand komt tegen bedrijven die illegaal schadelijke stoffen lozen.

Vorige week moesten twee fabrieken in de buitenwijk Pudong van Shanghai de productie staken op last van lokale milieuwaakhonden die loodvergiftiging bij omwonenden willen onderzoeken. Volgens het gemeentebestuur is het Amerikaanse Johnson Controls verantwoordelijk voor loodemissie in de omgeving. Een maand eerder moest een chemische fabriek in de stad Dalian de deuren sluiten nadat 12.000 demonstranten de straat op waren gegaan.