Samen houden we Eneco groen!

Ben jij klant bij Eneco? Óf woon jij in Rotterdam, Den Haag of Dordrecht? Laten we er dan samen voor zorgen dat Eneco een groen en duurzaam energiebedrijf blijft!

 

Wat is er aan de hand?

Misschien heb je al wel in de media gezien dat een aantal gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco binnenkort hun aandelen gaat verkopen. Eneco is momenteel de duurzaamste grote energiegigant in Nederland. Veel mensen zijn bezorgd dat duurzaamheid straks niet meer zo belangrijk is voor de nieuwe aandeelhouders, helemaal als dat een grijze energiereus zal worden. Stel dat een oliegigant als Shell of Gazprom Eneco zou willen kopen?! Eneco is nu een cruciale speler in de overgang naar een groene economie en moet ook bij een nieuwe eigenaar deze voortrekkersrol behouden. Een nieuwe eigenaar kan zomaar besluiten dat investeren in duurzame energie niet zo belangrijk is en hiermee de energietransitie in Nederland ernstig vertragen. Dit laten wij niet gebeuren.

Wat gaan we hieraan doen?

We willen dat er groene criteria gesteld worden bij verkoop. Daarvoor gaan we in belangrijke gemeenten steun verzamelen en onze stem laten horen.

Veel klanten van Eneco zijn natuurlijk trots op de groene stroom die zij afnemen en willen dat het bedrijf vol blijft investeren in duurzame energie. Als inwoners willen wij daarom dat onze gemeenten waarborgen dat Eneco een groen bedrijf blijft. Iedereen kan meehelpen om dit voor elkaar te krijgen: klanten, inwoners van gemeenten met aandelen en alle Nederlanders met hart voor t klimaat. 

Dit betekent dat Eneco niet zomaar aan de hoogste bieder wordt verkocht, maar dat onze gemeenten harde criteria stellen waaraan de nieuwe eigenaar moet gaan voldoen. Zo waarborgen we dat Eneco en onze stroom ook bij een nieuwe eigenaar hartstikke groen blijft!

Hoe gaan we dit doen?

We focusen in eerste instantie op de drie gemeenten met de meeste aandelen. Dat zijn Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Dit kun jij doen:

 

1. Teken de oproep aan deze gemeenten

Rotterdam 

Den Haag 

Dordrecht

 

 

2. Stuur deze gemeenten een bericht via Facebook of Twitter

Rotterdam - Facebook - Twitter 

Den Haag - Facebook - Twitter

Dordrecht - Facebook - Twitter

 

3. Deel deze acties met jouw stadgenoten, netwerk en vrienden

Hoe meer mensen de oproep tekenen, hoe krachtiger we staan. Jij kent ongetwijfeld mensen die dit ook belangrijk vinden. Deel daarom de oproep aan de gemeenten via jouw sociale media netwerken. En als je het iemand daarnaast ook nog eens persoonlijk vraagt, zijn mensen eerder geneigd ja te zeggen. Als iedereen van ons aan vijf vrienden vraagt of ze ook willen tekenen, dan vervijfvoudigen we continue!

 

4. Zoek uit of jouw gemeente ook aandelen van Eneco heeft en start je eigen oproep

Staat hierboven nog geen oproep aan jouw gemeente? Maak er dan zelf een aan op petitiestarter. Laat het ons weten als je dat gedaan hebt zodat we jouw petitie ook op deze pagina kunnen zetten. Hier vind je een overzicht van alle gemeenten met aandelen in Eneco. 

 

5. Inspreken in de gemeenteraad

Op verschillende data kun je inspreken in de gemeenteraad als de Commissie of Gemeenteraad over de verkoop spreekt. 

Rotterdam: Commissievergadering: 21 september / Raadsvergadering: 12 oktober

Den Haag: Commissievergadering: 27 september / Raadsvergadering: nog niet gepland 

Dordrecht: Commissievergadering: 12 september / Raadsvergadering: 10 oktober

 

6. Steun de crowdfunding en koop Eneco zelf

Een groep burgers is onlangs een crowdfunding gestart om Eneco te kopen en daarmee in publieke handen te houden. Lees hier meer over dit initatief en hoe je hieraan kan bijdragen.

 

Samen staan we sterk en samen kunnen we invloed uitoefenen en er voor zorgen dat Eneco een groen en duurzaam bedrijf blijft! Help jij ook mee?