Onze stroom, overal schoon

Ons dagelijks leven draait op stroom. Meer en meer Nederlanders kiezen thuis voor groene stroom, uit schone bronnen en van duurzame leveranciers. Voor een veilig klimaat, gezonde lucht en een toekomstgerichte economie. Maar hoe zit het met ons stroomgebruik elders? Bijvoorbeeld in de zorg, het onderwijs, kunst, cultuur en voorzieningen in de wijk? Helaas, veel instellingen kiezen nog steeds voor fossiele stroomleveranciers en ondermaatse stroomproducten.

 

In beweging

Help je mee om daar beweging in te krijgen? Zorg voor een overstap op groen in jouw omgeving. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag. In de map vind je per stap hulpmaterialen. We sturen je graag een papieren versie met de post. In de online groep ontmoet je andere actieve mensen. Op petitiestarter spreken mensen zich uit voor ‘n overstap door bekende instellingen in de zorg, sport en cultuur. Samen maken we onze stroom overal schoon!

Contact: Pelle Berting // schone [dot] energie [dot] nl [at] greenpeace [dot] org

Hoog tijd

Sinds de publicatie van de jaarlijkse Stroomranking zijn we van start. Elk najaar geeft Greenpeace samen met de Consumentenbond, Wise en Natuur & Milieu rapportcijfers voor duurzaamheid aan alle Nederlandse stroomleveranciers. Veel bedrijven zitten inmiddels in ’t groen en zijn koplopers. Andere zijn volgers, ze scoren mager want ze doen nog veel te weinig. En helaas zijn er ook echte vervuilers. Met hun fossiele verdienmodel dragen ze dus fors bij aan de klimaatcrisis. Dat kan echt niet meer, twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs. Wereldwijd komen overheden, bedrijven en burgers in actie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. De tijd dringt, maar het kán wel. Greenpeace liet dat doorrekenen.

Klanten, klein en groot, zijn een belangrijk deel van de oplossing. Overstappen is een eenvoudige, maar effectieve actie, want energiebedrijven zijn gevoelig voor de wensen van klanten. Als huishoudens, bedrijven en instellingen kiezen voor groene stroom zetten we met z’n allen de stroommarkt op een duurzaam spoor. Mede door druk vanuit Greenpeace en betrokken burgers zetten vorig jaar 52 gemeenten een stap in de goeie richting.

Maar nemen andere instellingen en bedrijven al hun verantwoordelijkheid? Greenpeace heeft een korte rondgang gemaakt langs universiteiten, musea, ziekenhuizen, woningbouwverenigingen en meer. Er zijn gelukkig gangmakers in elke sector. Een greep: de Nederlandse Spoorwegen draait op 100% Hollandse windstroom. Dankzij Energie voor Kerken stapten in 2016 1700 kerken over op groene energie. De Universiteit Utrecht voorziet in een deel van haar eigen energie en het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcentrum in Den Haag wordt energiezuinig, met zonnepanelen op ‘t dak. Maar helaas, de staart bestaat ook: van toonaangevende instellingen tot kleine voorzieningen om de hoek. Tijd voor een overstap!