Geen bouwvergunning = Geen kolencentrale

Essent bouwt zogenaamd ’de meest efficiënte kolencentrale, die groene stroom produceert voor honderden huishoudens en bedrijven’ in de Eemshaven (Groningen).

O.a. Greenpeace is vanaf dag één daartegen in protest, op allerlei manieren.

Ik roep iedereen die de onzin van een nieuwe kolencentrale inziet, op om 13 oktober naar de tweede kamer te komen!

Wat is de stand van zaken?

Op 24 augustus de bouwvergunning op basis van de  natuurbeschermingswet (kortweg natuurvergunning) door de Raad van State vernietigd.

Echter heeft de Gedeputeerde Staten op 23 september een gedoogvergunning afgegeven. Op basis daarvan kan RWE, met uitzondering van een aantal bijgebouwen, voorlopig doorbouwen aan de kolencentrale.

(Voor een uitgebereide update: lees hier de brief die Greenpeace hierover aan de Statengriffie Groningen heeft geschreven)

RWE/Essent springt natuurlijk in de verdediging (lees dit krantenartikel en hier de reactie van verschillende milieubewegingen)

Wat nu?

Op 13 oktober a.s. is er om 10 uur een algemeen overleg (AO) in de TWEEDE KAMER( aangevraagd door PVDD) naar aanleiding van de gedoogvergunning van de Provincie Groningen met betrekking tot de Kolencentrale Eemshaven.
Het debat wordt gevoerd met minister Bleker. 
Titel van het debat = 'Stand van zaken Natuurbeschermingswetvergunning RWE-centrale Eemshaven'
Kijk hier voor meer informatie.

Vanuit de Lokale Groep  Groningen , Vereniging Zuivere Energie en Co2ntramine, wordt er actie ondernomen om met een bus naar Den Haag te gaan om het spoedebat bij te wonen en de oppositie te ondersteunen!

Ga mee!

HIERBIJ roep ik ook alle GreenWirers op,  om ook 13 oktober naar Den Haag te komen om mee te supporteren én om alle tegenstanders van kolencentrales (waaronder Gl , SP, PVDD, D66 en PVDA) kracht bij de zetten.

Het overleg begint om 10 uur (tot 12 uur) in de Thorbeckezaal (plek voor 104 man publiek!). De bezoekersingang zit op Lange Poten 4 en dat is 15 minuten lopen van Den Haag Centraal.

Meld je hier aan voor de actie!

  • Kom je uit Groningen? Neem dan contact op met @Pietergroningen (wie weet kan je nog mee in de bus).
  • Anders; kom (net zoals ik) op eigen initiatief naar den Haag! (contactpersoon = @mvdkrogt)
    Probeer wel een half uur tevoren (9:30 uur) aanwezig te zijn om door de bewaking te komen.

Tot de 13e in Den Haag!!!