Een overwinning van Greenpeace vrijwilligers!

Op 22 januari werden we verrast met het goede nieuws dat Markplaats en de NVWA de handen ineen slaan in de strijd tegen de verkoop van illegale prodcuten op Marktplaats. Denk bijvoorbeeld aan verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten.

 

Waarom waren we blij verrast? Dat zit met name in het woordje chemicaliën verstopt. Eind 2016 is een groepje vrijwilligers, NL Gifvrij, aan de slag gegaan met het vormgegeven van een eigen campagne tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat (ook bekend onder de merknaam RoundUp). Een zeer giftig middel dat niet alleen onkruid doodt maar ook alle levende organisme en voor mens en milieu zeer schadelijk is. Als target werd na veel onderzoek gekozen voor Marktplaats waar geregeld grote hoeveelheden glyfosaat worden aangeboden. 

 

Er werd vanalles ondernomen om een verbod op de verkoop van glyfosaat op Markplaats voor elkaar te krijgen. Marktplaats kreeg bezoek, heel veel post, een postduif, een online actie en een petitie voor zijn kiezen. Niet dat er veel reactie kwam...

 

Na zorgvuldig onderzoek van NL Gifvrij, en met name van vrijwilliger Sylvia, kon Greenpeace een rapport uitbrengen waaruit bleek dat op Marktplaats niet alleen RoundUp wordt verkocht maar ook allerlei illegale bestrijdingsmiddelen, illegale hoeveelheden van bestrijdingsmiddelen of middelen in illegale verpakkingen. In deze periode werd ook contact gelegd met de NVWA. Mede naar aanleiding van het onderzoek en de campagne, werden de contacten tussen Marktplaats en de NVWA aangehaald. 

 

Een verbod op glyfosaat kwam er helaas niet. Maar de samenwerking tussen de NVWA en Marktplaats is goed nieuws voor mens en milieu. En zo zie je maar dat een groepje mensen, gedreven door hun passie voor een beter milieu, hele mooie dingen voor elkaar kan krijgen! 

 

Op naar de volgende campagne! :) 

People Power!