Alternatief voor kolencentrale Essent

Het alternatieve ontwerp is het creatieve resultaat van een oproep die Greenpeace had gedaan aan mensen om een andere bestemming te verzinnen voor deze half afgebouwde centrale in de Eemshaven.Eemsheaven is het geworden, een recreatiepark waar van alles te doen is: van een sportcentrum met klimmuur tot elektrisch karten en een expositie over schone energie.

In de centrale is al veel geïnvesteerd, maar ook Essent directeur Peter Terium gaf eerder aan dat hij met de kennis van nu, deze kolencentrale nooit gebouwd had. "Niet uit milieuoverweging, maar het rendement is niet meer economisch op dit moment", zoals Peter het  aangaf in dagblad De Pers. De stroomprijs is lager en de kolenprijs is hoger dan voorzien. En er zal nauwelijks biomassa als alternatief voor kolen gestookt worden omdat dat nog duurder is. Kortom, er komt gewoon een reusachtige kolencentrale van 1600 MW die mee moet gaan tot 2050 ter vervanging van enkele bestaande centrales, met een wat beter rendement, dat wel. Maar daarvoor zijn veel schonere alternatieven te verzinnen zoals gascentrales , warmtekrachtcentrales of het slimmer benutten van het bestaande elektriciteitsnetwerk in Europees verband. Daarnaast is er nog de aantasting van de Waddenzee om de kolen aan te kunnen voeren in de Eemshaven.  Kortom, genoeg reden om actie te voeren in Den Bosch bij Essent.

Yvo , Hermen en Jeroen stonden er al vroeg om de medewerkers het ontwerp aan te bieden. Er was veel belangstelling, ondanks dat de medewerkers op tijd op hun werk moesten zijn. Veel mensen stonden wat langer stil bij de actie van Greenpeace en vroegen om een toelichting, die wij natuurlijk met alle plezier wilden geven. De bouw van de kolencentrale was bij die mensen bekend en hoewel zij het niet expliciet uitspraken, merkten we aan de tijd die de mensen namen en de vriendelijke glimlach van velen , dat ze onze actie wel konden waarderen. Op de werkplek zal er ongetwijfeld nog over deze actie nagepraat zijn en dat was natuurlijk precies waar het ons om te doen was. We hebben een ingelijste versie van het ontwerp aangeboden aan de persvoorlichter van Essent en die heeft er een goede bestemming voor gevonden in het kantoor van Essent. Dat betekent overigens niet dat daarmee de campagne van Greenpeace beëindigd is. Als Essent doorgaat met de bouw van deze kolencentrale kunnen ze natuurlijk meer acties van ons verwachten.