Lokale Groepscoördinator en betrokken vrijwilliger Joeri

Joeri Westen is ruim tien jaar een gemotiveerd kracht voor Greenpeace.

Hij is coördinator van de Lokale Groep in Groningen en is als enthousiaste vrijwilliger regelmatig aanwezig bij diverse activiteiten om bijvoorbeeld in gesprek te gaan over Greenpeace. Lees hier het verhaal van deze vrolijke vrijwilliger!

Hoe lang ben je al vrijwilliger?

10 en een half jaar. Vanaf april 2004

Wat doe je naast je vrijwilligerswerk nog meer in het dagelijkse leven?

Ik ben ook nog vrijwilliger bij Natuurmonumenten in gebied De Braak/Vennebroek/Friesche veen in Eelde-Paterswolde. En bijna iedere woensdag ga ik 's middags samen met mijn tante naar een verpleeghuis, waar we met de bewoners van een gesloten afdeling activiteiten ondernemen. Vaak iets knippen en plakken of iets schilderen. Maar ook wel spelletjes zoals sjoelen. Soms als er een project of evenement in Assen is waar ze vrijwilligers voor vragen en de werkzaamheden sluiten aan bij wat ik kan, bied ik me aan als vrijwilliger. Verder heb ik geen (betaald) werk dus momenteel is dit het eigenlijk.

Wat is jouw specialiteit/ talent?

  • Mensen aanspreken en proberen te overtuigen of te enthousiasmeren voor een bepaald doel zoals het zetten van een handtekening.
  • Het rondleiden van mensen, bijvoorbeeld op een schip van Greenpeace.
  • De sfeer leuk houden door mensen (meestal) aan het lachen te maken.

Als één doel van Greenpeace helemaal gehaald zou kunnen worden, welke zou dat volgens jou moeten zijn?

Het tot totaal beschermd gebied uitroepen van het Noordpool-gebied en daarmee alle olie en gasboringen in het noordpoolgebied, nu en in de toekomst volledig uitbannen.

Weet je nog wat de eerste actie/ activiteit was waar je aan meedeed?

Een schoolklas rondleiden op voormalige actieschip en toenmalig educatieschip De Sirius.

Welke actie/activiteit is je het meest dierbaar en waarom?

Dat zijn er twee. De actie op de Grote Markt in Groningen om aandacht te vragen voor de gevangenschap van de Arctic30, vlak na dat het schip de Arctic Sunrise en zijn bemanning waren gearresteerd in Rusland. Omdat het ten eerste heel onzeker was hoe lang de bemanning daadwerkelijk vast zou blijven zitten. Op dat moment leek het er nog op dat ze wel eens jaren lang vast zouden kunnen zitten in Rusland. En je toch een beetje een machteloos gevoel had dat je er niet echt iets tegen kon doen. Tegelijk had ik ook het gevoel dat het geen dat we deden heel belangrijk was omdat het op dat moment ook zo'n beetje het enige was dat we konden doen. En bovendien was ook de vriendin van 1 van de Arctic30, Mannes Ubels, aanwezig bij deze actie en daarmee werd ik rechtstreeks geconfronteerd met wat hun gevangenschap en tegelijk onze inzet voor de geliefden en familie van de Arctic30 betekende.

En daarnaast: De protesten tegen de kolencentrale in de Eemshaven omdat, ook al blijft succes tot nu uit, het wel iets is dat het meest in mijn directe omgeving plaatsvind en waar ik ook meteen concreet en tastbaar mee geconfronteerd wordt.

Voor mij hoeft het dus niet persé iets te zijn waar tot nu toe ook succes mee behaald is.

Waar kijk je naar uit?

Nog meer actie voeren voor de sluiting van de kolencentrale in de Eemshaven en naar meer actie voor de Noordpool en tegen bedrijven als Shell en Gazprom, om er slechts 2 te noemen van de veel meer... Olie en gasbedrijven die ook zitten te azen op olie en gas uit het Noordpoolgebied.

Wat is je beste groentip?

Kies zoveel mogelijk voor een groene stroomaanbieder en bij voorkeur zelfs voor aandelen in een windmolenpark of zonne-energiepark. Of plaats zelf zonnepanelen of een warmwaterboiler op je dak, omdat ten eerste de niet schone energiebedrijven buiten spel worden gezet en steeds meer worden gedwongen om zelf ook écht groene stroom te gaan produceren. En ten tweede het tegelijk een goed signaal afgeeft aan de overheid om meer te gaan investeren in schone energie en meer mogelijkheden te scheppen voor het afnemen van schone energie. En ten derde, het Nederland minder afhankelijk maakt van gas dat wordt afgenomen van een dictatoriaal regime als Rusland.

Zelf aan activiteiten meedoen of deze opzetten? Kom kennismaken op de volgende Netwerkborrel

Dit interview is tot stand gekomen met dank aan Edwin van Beveren, Greenwire community coach. Kijk hier voor een overzicht van de community coaches.