Getting started

De community van Greenwire bestaat uit mensen die actie willen ondernemen voor een groenere wereld.

Die lokale campagnes opzetten. Of meedoen met activiteiten van Greenpeace. Hieronder zie je voorbeelden van wat de community allemaal heeft bereikt de afgelopen jaren. Zin om in actie te komen? Maak een Greenwire account aan!

 

Vrijwilligersactiviteiten 2016

Een project of activiteit opzetten

Als je zelf iets wilt organiseren om de wereld groener te maken, ben je op Greenwire op de juiste plek. Hier vind je de tools om aan de slag te gaan. Ook zijn er gelijkgestemden om je plannen mee te ontwikkelen. Maak een account aan om direct te beginnen!

meedoen met Greenpeace-activiteiten

Greenpeace is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Je kunt bijvoorbeeld actievoeren, voorlichtingen geven of meegaan naar festivals. Wil je jouw kennis en talenten inzetten voor een groenere wereld? Meld je dan aan op Greenwire en kijk hier wat je allemaal kunt doen.

 

Door de jaren heen heeft de community van Greenwire al veel succesvolle activiteiten en projecten op poten gezet.

 

Bekijk hieronder de hoogtepunten!

Shell stopt met boren op de Noorpool

Het absolute hoogtepunt van 2015 was het besluit van Shell om zich voorlopig terug te trekken uit het noordpoolgebied. De Greenwire community heeft over de jaren heen op verschillende manieren een belangrijke rol gespeeld om het bedrijf zover te krijgen. In 2015 waren er onder andere guerrilla-activisten die 's nachts Shell stations beplakten, kayaktivisten die in de grachten van Groningen protesteerden, en andere vrijwilligers die, al dan niet verkleed als ijsbeer, de straat op gingen om petities op te halen en het verhaal van de campagne te vertellen.  

Supportersdagen

Eind juni organiseerde Greenpeace een eigen festival: de supportersdagen. Supporters van jong tot oud konden op deze manier het Greenpeace gevoel ervaren. Zo kon je  bijvoorbeeld samen met de actievoerders van het klimteam het kantoorgebouw beklimmen, met echte Greenpeace bootjes over het ij varen, lezingen bijwonen, films kijken, spandoeken schilderen en nog veel meer. De vrijwilligers van Greenwire gaven op de dag zelf rondleidingen, bemensten de verschillende stands en hielpen de supporters op weg. 

Clean ups

In het kader van de Noordzeecampagne organiseerde de Greenwire community door het hele land verschillende clean ups. Hierbij werd zwerfafval uit het water, van de straten en stranden gehaald. Dat zwerfafval komt namelijk in zee terecht en vormt daar een bedreiging voor het zeeleven. In Rotterdam werd een deel van de haven schoongemaakt en ook de binnenstad van Utrecht werd flink aangepakt. Daar bleef het niet bij. Verschillende beach clean ups werden op touw gezet en zelfs festivalterreinen werden goed schoon gehouden. Tijdens de clean up in Gouda hebben ruim 30 vrijwilligers maar liefst 177 kg aan zwerfvuil van de straat en uit het water gehaald. Meerdere clean-ups wisten de pers te halen en hielpen zo de Noordzeecampagne mee op de kaart te zetten.

De klimaatparade

Het hele jaar is er hard gewerkt om een stevig geluid te kunnen laten horen richting de COP in Parijs. Hierin heeft Greenpeace veel samengewerkt met verschillende natuur- en milieuorganisaties. Zo ontstond een brede klimaatbeweging. Het hoogtepunt in Nederland was uiteindelijk de klimaatparade, waarbij ruim 7,000 mensen de Amsterdamse straat op gingen. Op verschillende plekken in Nederland organiseerden vrijwilligers van tevoren brainstorms om  leuke ideeën voor de parade te bedenken. In de bonte stoet van paradewagens waren ook een aantal Greenpeace wagens te vinden. Ook in Parijs gingen verschillende vrijwilligers met succes de straten op. Na Parijs is duidelijk geworden dat het fossiele tijdperk voorbij is en een versnelde omschakeling naar duurzame energie onvermijdelijk. 

Eigen campagnes

In 2015 hebben verschillende vrijwilligers naast de lopende Greenpeace campagnes hun eigen campagnes opgezet. Zo overtuigden een aantal vrijwilligers een supermarkt in Amsterdam hun reclameactie “zonder statiegeld” te beëindigen.  Onder leiding van twee vrijwilligers staken 30 mensen hun kop in het Scheveningse zand. Hiermee riepen ze beleidsbepalers op hun kop uit het zand te halen en actie te ondernemen en klimaatverandering een halt toe te roepen. In het Groene Hart heeft een werkgroep met een aantal van onze Greenwireleden ervoor gezorgd dat zwanendriften per 1 januari 2017 verboden wordt. Een bijzonder resultaat! Deze mooie voorbeelden laten zien hoe  je met kleine campagnes positieve verandering teweeg kunt brengen.

Ben je benieuwd naar de hoogtepunten van voorgaande jaren? Klik dan hier.