Werkavond Onze stroom, overal schoon

Datum:
15 november, 2017 - 16:30 tot 21:00 CET
Locatie:
Kantoor Greenpeace Nederland NDSM-Plein 32 1033 WB Amsterdam
Aanwezigen:
Nog niemand heeft zich aangemeld voor deze activiteit, wees de eerste!

Eerste werkavond voor het project Onze stroom, overal schoon. Inloop vanaf 16.30. Vergadering vanaf 17.30. Online meedoen kan ook.

Programma volgt.

 

Onze oproep

Onze dagelijks leven draait op stroom. Meer en meer Nederlanders kiezen net als jij voor groene stroom, uit schone bronnen en van duurzame leveranciers. Voor ‘n veilig klimaat en gezonde lucht. Maar hoe zit het met ons stroomgebruik in de zorg, het onderwijs, kunst & cultuur en voorzieningen in de wijk? Helaas hebben veel van onze instellingen nog steeds geen groene stroom. Help je mee om daar beweging in te krijgen? Zorg voor een overstap op groen in jouw omgeving. Maak onze stroom overal schoon!

Een groene golf

We starten ‘Onze stroom, overal schoon’ wanneer de jaarlijkse Stroomranking uitkomt. Elk najaar geeft Greenpeace samen met de Consumentenbond, Wise en Natuur & Milieu rapportcijfers voor duurzaamheid aan alle Nederlandse stroomleveranciers. Veel bedrijven zitten inmiddels in ’t groen. Andere zijn nog altijd grotendeels fossiel en dragen dus fors bij aan de klimaatcrisis. Dat kan echt niet meer. We leven twee jaar na het klimaatakkoord van Parijs. Wereldwijd komen overheden, bedrijven en burgers in actie om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. De tijd dringt, maar het kán wel.

Een deel van de oplossing ligt bij klanten. Overstappen is ‘n eenvoudige, maar wel belangrijke actie. Want daarmee kiezen we als huishoudens, bedrijven en instellingen voor de toekomst. Met z’n allen samen zetten we de stroommarkt op een duurzaam spoor.

Maar nemen instellingen hun verantwoordelijkheid? Greenpeace heeft een korte rondgang heeft gemaakt langs universiteiten, scholen, musea en woningbouwverenigingen en meer. Gelukkig zijn er genoeg goede voorbeelden. De Nederlandse Spoorwegen draait 100% Hollandse windstroom. De Universiteit Utrecht wekt een deel van haar eigen energie op. Het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcentrum in Den Haag wordt energiezuinig en krijgt zonnepanelen op ‘t dak. Helaas zijn er ook tegenvoorbeelden, zowel toonaangevende instellingen als kleine voorzieningen om de hoek.     

Heb jij een hart voor ’t klimaat? Wil jij ook alleen nog groene stroom gebruiken als je uitgaat of een dokter nodig hebt? En: heb je zin om samen met Greenpeace een groene golf door de stroommarkt teweeg te brengen? Doe met ons mee. We checken in heel Nederland wie de achterblijvers zijn en zorgen dat ze overstappen. Samen maken we onze stroom overal schoon!

 

Vragen heeft zin!

Allerlei instellingen draaien nog op ouderwetse kolenstroom, ze zijn klant bij slecht scorende bedrijven op de stroomranking, of ze doen duurzaamheid af met goedkope sjoemelstroom-certificaten. Soms zeggen organisaties: een overstap is veel 'te ingewikkeld' of 'te duur'. Dat is in 2017 echt geen argument meer, klimaatverandering wacht niet. En praktisch: grote organisaties kunnen prima overstappen. Veel hebben dat namelijk al gedaan en groene stroom wordt ook steeds goedkoper. Als burgers, werknemers en gebruikers dus vragen stellen over maatschappelijke verantwoordelijkheid, komt er een discussie op gang en blijkt er vaak best bereidheid te zijn. Een voorbeeld: in 2016 hebben tientallen gemeenten een stap gezet doordat Greenpeace samen met vrijwilligers en supporters ze daartoe opriep. Vragen heeft zin!