AFGELOPEN - Tel het bio-aanbod in jouw supermarkt

Datum:
24 augustus, 2017 - 00:00 CEST tot 2 oktober, 2017 - 23:45 CEST
Soort activiteit:
Onderzoek
Aanwezigen:
138 personen gaan

UPDATE 3 OKTOBER: SUPERMARKT BIO CHECK AFGELOPEN

Graag willen we iedereen bedanken die voor de Supermarkt Bio Check is wezen tellen bij supermarkten! Van 273 supermarkten hebben we nu de resultaten binnen, en van elke supermarktketen zijn voldoende filialen meegenomen om tot een representatief resultaat te komen.
 
De telperiode is nu afgelopen, dus het is niet meer nodig om nog in supermarkten te gaan tellen.  Reeds ingevulde turfkaarten kunnen nog tot 10 oktober hier ingegeven worden. Binnenkort  publiceren we de scorelijst van supermarkten met het hoogste aandeel biologische aardappels, groenten en fruit.
 
 

 

Van 24 augustus tot 3 oktober gaan we met vrijwilligers langs bij de 7 grootste supermarkten in heel Nederland. Daar tellen we het aanbod (biologische) groenten, fruit en aardappelen. Doe mee en zorg zo voor meer biologische producten in de schappen!

 

Over de Supermarkt Bio Check

1. Hoe bereid ik me voor?

Op http://www.greenpeace.nl/biocheck/ vind je alle informatie over wat we gaan doen en waarom.
Verder kun je hier het volgende vinden en downloaden:
  • de uitgebreide briefing voor het tellen
  • de turfkaarten om mee te tellen
  • een Q&A met vragen en antwoorden over de Supermarkt Bio Check
  • een begeleidende brief die je indien nodig aan de bedrijfsleider van de supermarkt kunt laten zien
2. Bij welke supermarkten kan ik tellen?

Je kan tellen bij Coop, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk, Aldi en Lidl. 

Deze supermarkten zijn per brief op de hoogte gesteld van de Supermarkt Bio Check en dat ze dus bezoek kunnen verwachten. Bij andere supermarkten gaan we niet tellen.

3. Wat moet ik tellen?

Aardappelen, groenten, paddestoelen en fruit. Zowel onbewerkte producten als voorgesneden producten. Dus zakken aardappels, gesneden sla en verse fruitsalades. We trekken de grens bij producten waar andere ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals aardappelschijfjes met kruiden, of maaltijdsalades met dressing. 

We willen dan graag weten hoeveel verschillende biologische en hoeveel niet-biologische producten er in het schap liggen. Biologische producten herken je aan de logo's die ook op de turfkaart staan vermeld

4. Hoe moet ik tellen? 

Je krijgt van ons een turfkaart waarop je makkelijk de producten kan turven. Op de kaart vind je ook de instructies voor het turven, dus welke producten je moet tellen. Deze turfkaart kun je hier downloaden en uitprinten. Of je kunt een aantal kaarten aanvragen door een mailtje met je adresgegevens te sturen naar biocheck [dot] nl [at] greenpeace [dot] org . Wij sturen de kaarten dan kostenloos per post naar je toe.

Na het tellen kun je je gegevens online invoeren op de speciale Bio Check website. Daar kun je ook zien bij welke supermarkten al geteld is, zodat er niet dubbel geteld wordt. Check deze site dus altijd voordat je op op pad gaat om te tellen!

We starten met het tellen op 24 augustus en je kunt tellen tot en met 2 oktober. 3 oktober moeten alle resultaten binnen zijn.

5. Hoe lang duurt het tellen?

Dat hangt erg af van de grootte van je supermarkt, maar ga uit van een klein half uurtje per winkel.

6. Kan ik meer dan 1 supermarkt tellen?

Ja natuurlijk! Graag zelfs, want we willen honderden supermarkten onderzoeken!  En voor de tellers met de meeste supermarkten hebben we een beloning. 

7. Kan ik samen met anderen gaan tellen? 

Zeker. Daarvoor organiseren we tel-expedities. We zoeken ook naar mensen die het leuk vinden een tel-expeditie te leiden in hun buurt.

>> Meer informatie over de tel-expedities vind je hier  <<