Tel het bio-aanbod in jouw supermarkt

Datum:
24 augustus, 2017 - 00:00 CEST tot 2 oktober, 2017 - 23:45 CEST
Soort activiteit:
Onderzoek
Aanwezigen:
128 personen gaan

Op 24 augustus start Greenpeace met het tellen van het biologische aanbod bij honderden supermarkten in heel Nederland: De Supermarkt Bio Check! En jij kan meedoen!

Met de gegevens die door jou verzameld worden, wordt een rapport opgesteld waaruit zal blijken welke supermarkten goed bezig zijn en waar er nog werk aan de winkel is. Zo hopen we het totale aanbod biologische groenten, fruit en aardappelen in Nederland omhoog te krijgen.

Heb jij zin om in augustus of september het biologisch aanbod bij jouw supermarkt te tellen? Geef je dan nu alvast op via de oranje button.


Over de Supermarkt Bio Check

1. Hoe bereid ik me voor?

Je krijgt in de loop van augustus alle informatie die je nodig hebt om te gaan tellen van ons per mail. Op 24 augustus vindt er een startbijeenkomst voor de tellingen plaats tijdens de Greenpeace vrijwilligersborrel. We hopen dat jullie daar ook allemaal bij zijn! Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.

2. Bij welke supermarkten kan ik tellen?

Je kan tellen bij Coop, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk, Aldi en Lidl. 

Deze supermarkten zijn per brief op de hoogte gesteld van de Supermarkt Bio Check en dat ze dus bezoek kunnen verwachten. Bij andere supermarkten gaan we niet tellen.

3. Wat moet ik tellen?

Aardappelen, groenten, paddestoelen en fruit. Zowel onbewerkte producten als voorgesneden producten. Dus zakken aardappels, gesneden sla en verse fruitsalades. We trekken de grens bij producten waar andere ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals aardappelschijfjes met kruiden, of maaltijdsalades met dressing. 

We willen dan graag weten hoeveel verschillende biologische en hoeveel niet-biologische producten er in het schap liggen. Biologische producten herken je aan de logo's die ook op de turfkaart staan vermeld

4. Hoe moet ik tellen? 

Je krijgt van ons een turfkaart waarop je makkelijk de producten kan turven. Op de kaart vind je ook de instructies voor het turven, dus welke producten je moet tellen. Deze turfkaart kun je hier downloaden en uitprinten. Of je kunt een aantal kaarten aanvragen door een mailtje met je adresgegevens te sturen naar biocheck [dot] nl [at] greenpeace [dot] org . Wij sturen de kaarten dan kostenloos per post naar je toe.

Na het tellen kun je je gegevens online invoeren op de speciale Bio Check website (deze komt binnenkort online). Daar kun je ook zien bij welke supermarkten al geteld is, zodat er niet dubbel geteld wordt. Check deze site dus altijd voordat je op op pad gaat om te tellen!

We starten met het tellen op 24 augustus en je kunt tellen tot en met 2 oktober. 3 oktober moeten alle resultaten binnen zijn.

5. Hoe lang duurt het tellen?

Dat hangt erg af van de grootte van je supermarkt, maar ga uit van een klein half uurtje per winkel.

6. Kan ik meer dan 1 supermarkt tellen?

Ja natuurlijk! Graag zelfs, want we willen honderden supermarkten onderzoeken!  En voor de tellers met de meeste supermarkten hebben we een beloning. 

7. Kan ik samen met anderen gaan tellen? 

Zeker. Daarvoor organiseren we tel-expedities. We zoeken ook naar mensen die het leuk vinden een tel-expeditie te leiden in hun buurt.

>> Meer informatie over de tel-expedities vind je hier  <<