MAS 1, Lesje Noordpool en Greenpeace

Opdracht 1. Lesje Noordpool en Greenpeace

Om milieuproblemen op te lossen is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat er allemaal gebeurt met de planeet. Greenpeace vrijwilligers gaan het land door om op verschillende scholen en organisaties voorlichting te geven. Dit kun jij ook doen!
Geef een les op de basisschool over Greenpeace en de Noordpool. Je geeft de les aan groep 7 of 8 van de basisschool en gebruikt daarbij lesmateriaal van Greenpeace. Je bent er ongeveer 14 uur mee bezig. Je kunt natuurlijk ook meerdere uren vullen door meer dan 1 klas les te geven.

1. Door klimaatverandering smelt het ijs op de Noordpool, hierdoor is de weg vrij voor oliemaatschappijen die naar de laatste restjes olie willen boren. Het Noordpoolijs beschermt ons allemaal tegen gevaarlijke klimaatverandering: het ijs weerkaatst zonnewarmte en houdt zo onze planeet koel. Greenpeace probeert druk te zetten op de bedrijven en wil van de Noordpool een reservaat maken zodat olieboringen, industriële visserij en andere schadelijke activiteiten niet meer toegestaan zijn op de Noordpool. Om nog meer te weten te komen over Greenpeace en de Noordpool bekijk je de website van Greenpeacede actie website voor de Noordpool en het filmpje: Handen af van de Noordpool.

2. Download de PowerPoint op Greenwire en bedenk wat je allemaal wilt vertellen over Greenpeace en de Noordpool.

3. Denk na over hoe je je les wilt opzetten en gebruik hiervoor een handig lesopzet formulier.

4. Vraag gratis materiaal aan van de Noordpool. Je ontvangt dan onder andere Greenpeace folders, stickers, een poster en het noordpoolmemoryspel die je aan de kinderen in de klas kan uitdelen of kan achterlaten in het lokaal. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet (2 weken van tevoren), het verwerken en versturen van je materiaalaanvraag duurt een paar dagen.

5. Maak een afspraak met de leerkrach(ten) van de basisschool in de buurt of op je oude basisschool. Leg uit dat je graag een les wil geven over Greenpeace en de Noordpool. Je kunt één les geven maar misschien mag je meerdere klassen voorlichten. De uren die je hier aan besteedt kun je natuurlijk meetellen voor je stage.

6. Bespreek met de leerkracht wat je wilt gaan doen in de les en kies een datum en een tijdstip voor de les.

7. Verwerk de tips en aanpassingen van de docent in jouw les. Oefen het een keer thuis of voor je vrienden.

8. Geef de les! Vraag na afloop wat de leerlingen ervan vonden. Hiervoor kun je dit evaluatieformulier uitprinten en in laten vullen, deze kun je in je stageverslag doen. Het ingevulde formulier stuur je naar educatie.nl@greenpeace.org. Hier vind je het formulier.

9. Stuur ons een foto van jouw les en plaats hem op Greenwire!

 

Ga je met deze stage opdracht aan de slag? Laat hieronder even een berichtje achter!