Instructies zaadbommen maken

Instructies bij het maken van zaadbommen

Zaadbommen zijn kleine bolletjes die je maakt van kleipoeder, potgrond en bloemzaadjes. De zaadbommen bevatten zaadjes van bloemen waar bijen, vlinders en andere bestuivers van houden. 

Hoe maak je ze?
Het is heel makkelijk (en leuk!) om zaadbommen te maken:

  • Neem 5 handen vol kleipoeder, 1 hand vol potgrond en ongeveer 10 gram gemengde biologische bloemenzaden*.
  • Roer het goed door elkaar.
  • Meng er wat water doorheen, niet teveel, totdat het aan elkaar blijft kleven.
  • Kneed het mengsel tot bollen met een doorsnee van ongeveer 3 cm. 
  • Laat ze binnen of buiten drogen, uit de zon.

Verhoudingen: Afhankelijk van hoeveel zaadbommen je wilt maken > Meng vijf eenheden klei met één eenheid potgrond en de inhoud van een pakje zaad.

* De kleipoeder die het meest geschikt is, is bentoniet. Dit is bij verschillende webwinkels te bestellen. Speciale zaadmengsels voor bijen en andere bestuivers kun je kopen bij bijvoorbeeld de Bolster.

Waar?
Gooi de zaadbommen niet op plekken waar het gras regelmatig gemaaid wordt - daar hebben jouw bloemen natuurlijk geen schijn van kans. Zoek kale, onbenutte stukjes in de stad: een leeg plekje aarde onder een boom, een braakliggend terrein tussen twee huizen of een kale spoorberm. Geef hier aan waar je de zaadbommen hebt gedropt en ga zelf over twee maanden kijken naar het resultaat. Vergeet ook niet om wat foto's te maken voor het gooien en wat foto's van een paar maanden later, als het er vol bloemen staat.