Vrijwilliger uitgelicht: Voorlichter Kaan

Kaan Ozdurak is al sinds het Rainbow Warrior Festival in 2011 als voorlichter actief. Naast vrijwilligerswerk voor Greenpeace werkt hij voor een NGO die zich inzet voor hoger onderwijs en ondernemerschap voor jongeren in fragiele staten. 

1) Sinds wanneer ben je voorlichter voor Greenpeace en waarom?

Ik ben sinds 2011 voorlichter voor Greenpeace. Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk op het gebied van milieu en duurzaamheid. De gloednieuwe Rainbow Warrior werd destijds voor het eerst aan het publiek geïntroduceerd met een festival op de kop van het Java eiland in Amsterdam. Ik was uitgenodigd voor een van de bijeenkomsten en sprak toen een vrijwilliger die voorlichter was. Het idee om voorlichtingen te geven sprak mij meteen aan, ook gezien mijn achtergrond in PR & Communicatie. Ik heb op die dag direct nog contact gelegd met de voorlichterscoordinator en kon me de laatste plaats in de voorlichterstraining bemachtigen die een week later al plaats vond.

2) Wat doe je precies als voorlichter?

Ik geef presentaties over milieu, duurzaamheid en het werk van Greenpeace. De meeste voorlichters geven voorlichtingen op basisscholen en middelbare scholen. Ik heb mij gespecialiseerd op studenten en volwassenen. Mensen denken dat het lastig is om voorlichtingen aan deze doelgroep te geven. Ik vind het leuk om diep en kritisch in gesprek te gaan over milieu en duurzaamheid maar ook over Greenpeace als organisatie. Ik benader hoger onderwijsinstellingen vaak zelf met de vraag of er interesse is in een voorlichting van GP. Meestal loop ik een open deur in, dat komt denk ik ook omdat GP zo’n iconische organisatie is.

3) Waar kom je allemaal en hoe vaak?

Ik geef 4-5 voorlichtingen per jaar (helaas heb ik niet meer tijd), meestal op universiteiten en hogescholen. Laatst was ik samen met een hoogleraar uit Wageningen als ‘expert’ uitgenodigd door een groep ‘Urban Innovators’ die samen de film ‘Cowspiracy’ gingen bekijken. GP kwam niet zo goed weg in die film, dus ik had me voorbereid op allerlei confronterende vragen. Dat viel eigenlijk tegen, de deelnemers wilden liever in gesprek over het onderwerp van de film zelf dan over het beeld van Greenpeace in de film.

4) Over welk thema van Greenpeace vertel je het liefst, en waarom?

De voorlichtingen hangen af van de vraag van de uitnodigende organisatie. Voor communicatiestudenten vertel ik meer over het gebruik van diverse communicatiemiddelen en -kanalen in het werk van GP. Soms ga ik dieper in op bepaalde campagnes. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal voorlichtingen over de Arctic 30 gegeven. Om mij daar goed op voor te bereiden heb ik een keer afgesproken met de ‘legal counsel’ van GP International die vanuit juridisch perspectief betrokken was bij de Arctic 30 en die tijdens de deterneringen ook in Murmansk heeft gewerkt. Zijn verhaal heeft mij zeer geholpen om goede voorlichtingen te geven over de Arctic 30.

Veel mensen denken dat GP alleen actie voert en beseffen niet hoeveel onderzoek er wordt gedaan. Ik benadruk dat onderzoek en kennis de basis is voor al het werk van Greenpeace. Ik leg ook uit hoe GP in dialoog staat met bedrijven, politici, diverse organisaties en uiteraard mensen over de hele wereld en dat de acties eigenlijk pas het laatste middel zijn in een campagne. Onderzoek en dialoog in plaats van ‘alleen maar’ actie voeren, dat verbaast mensen vaak. 

5) Wat houdt je op dit moment het meeste bezig?

Het onderwerp op het gebied van milieu en duurzaamheid dat mij de laatste tijd het meeste bezig houdt is de bodem, bodemleven. Er wordt steeds meer gesproken over hoe we elk jaar zo veel vruchtbare grond verliezen vooral door landbouw, monoculturen, (overmatig gebruik van) kunstmest, pesticiden etc. Gelukkig is er nu een hele beweging van ‘regenerative agriculture’ en permacultuur aan het ontstaan, die laat zien dat het mogelijk is om voedsel met de natuur in plaats van tegen de natuur te produceren. En dat het zelfs mogelijk is om de kwaliteit van de bodem, met al zijn schimmels en micro-organismen door de juiste landbouwpraktijken te herstellen. Biodiversiteit is ook in de landbouw en voedselproductie belangrijk. Bodem kan ook een grote rol spelen in het opslaan van CO2. Uiteindelijk laat zich de natuur niet tegenhouden, dat boeit mij enorm. En dat is ook overal in steden te zien, waar de natuur woekert als zij maar de kans krijgt.


Dit interview is tot stand gekomen met dank aan Annerike Hekman en Rita Borghardt en is in verkorte versie verschenen in het Greenpeace Magazine GPM 23

Foto door Greenpeace/Gerda Horneman

Wil je zelf voorlichter worden? Kijk dan snel hier!

Meer lezen? Lees dan het verhaal van Robin, Ronnie en Joeri.