Voorlichtings première

Zo, mijn eerste voorlichting zit er op, was top en smaakt naar meer!
Samen met Vita Verwaaijen en Annerike Hekman hebben wij op de goede doelenmarkt gestaan van de middelbare school Unic in Utrecht. Daarnaast hebben we ook workshops verzorgd. Voor Vita en voor mij was het de eerste keer dat we wat zouden vertellen aan de groep als voorlichter.

Met gezonde zenuwen ging ik op pad. In mijn hoofd de zinnen als 'als het maar goed komt', 'weet ik wel genoeg', 'heb ik wel wat met deze doelgroep', 'kan ik ze overbrengen wat ik wil' en meer van dat soort spanningen. Gelukkig was natuurlijk ook aanwezig 'ik heb er zin in', 'ik ben erg benieuwd' en 'dit gaat vast een toffe dag worden'. Dus vol enthousiasme ging ik er heen.

Daar aangekomen bleek het allemaal iets chaotischer in elkaar te steken dan gehoopt. Alles en iedereen liep kriskras door elkaar en waar en hoe we voor ons plekje moesten zorgen was wat onduidelijk. Het was duidelijk dat dit project de eerste keer was voor deze school. Maar we probeerden met wat creativiteit er het beste van te maken. We waren gelukkig niet de enige die ondanks de chaos lekker enthousiast bleven, dus de sfeer was fijn en open.

Toen kwamen de kinderen. Voor mij kwamen ze eerst langs het standje, want de workshop zou later pas zijn. Wat een enhousiamse. Vragen met oprechte interesse, vragen die meer bedoeld waren om mij eens even uit te testen en de verbaasde en melevende gezichten wanneer er begon te dagen dat we echt een goed en doordringen verhaal vertelden. Wat mij ook erg verbaasde was hoever de kennis uiteen liep. Zo hoefde ik aan een jongen nauwelijks iets uit te leggen over de actie 'Red de bij' en hij vertelde dat hij zelfs twee bijenkasten bij hem in de tuin had staan, maar was er een meisje die niet eens wist dat je appels en peren eerst bloesem waren aan de boom.

De workshop zelf was een heel nieuwe uitdaging. Hoe daag ik de kinderen uit om zelf na te denken, aan de slag te blijven en de boodschap echt te begrijpen. Het was leuk om te merken dat ik steeds wisselende aanpakken kon gebruiken en dat het lukte om de kinderen enthousiast te krijgen en met elkaar in gesprek te laten komen.

Al met al was het een super toffe en ontzettend leerzame eerste voorlichtingsdag. En zoals ik al begon: het smaakt naar meer!