Maak Marktplaats gifvrij!

Wie zijn wij?

Wij zijn de vrijwilligersgroep NL Gifvrij, die als doel heeft (je raadt het al) Nederland Gifvrij te maken. Onze groep bestaat volledig uit vrijwilligers die in hun eigen tijd zich inzetten voor deze zaak. We worden gesteund door Greenpeace Nederland, die ons adviseert en faciliteert wanneer het nodig is.

Wat doen we?

Op dit moment richten wij onze (uiteraard niet-giftige) pijlen op glyfosaat, een omstreden onkruidgif dat bekend is van onkruidverdelger RoundUp. Uit verschillende rapporten (onder andere die van de Wereldgezondheidsorganisatie) is gebleken dat glyfosaat schadelijk is voor het milieu, en mogelijk zelfs kankerverwekkend voor mensen. Toch is het op dit moment nog toegestaan op de Europese markt. Onbegrijpelijk vinden wij dat! Alternatieven voor gifvrij tuinieren zijn er namelijk genoeg, denk aan het wegbranden van onkruid, het overgieten van kokend water, een tuin naadloos aanleggen etc. Een heftig middel als glyfosaat is dus helemaal niet nodig om je tuin te onderhouden.

Gelukkig zijn al veel verkopers gestopt met het aanbieden van glyfosaat (zoals Albert Heijn, Jumbo, Bol.com, Gamma, Praxis, Intratuin), maar helaas is het nog wel te krijgen op Marktplaats. Wij zouden graag zien dat Marktplaats haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en het middel op de lijst van verboden middelen zet.

Hoe doen we dat?

Zoiets kunnen we natuurlijk wel willen, maar dan moeten we er ook actie voor gaan voeren! Want helaas heeft lief vragen niet gewerkt. We zouden graag in gesprek gaan met de directie van Marktplaats om het probleem te bespreken en onze wens duidelijk te maken. Daarom zijn we al met een biologische, veganstische taart langsgeweest op het kantoor van Marktplaats. We hebben ook een online actiedag gehouden waarop we via allerlei kanalan aan Marktplaats en hun publiek de gevaren en alternatieven voor glyfosaat duidelijk gemaakt hebben. Nu zijn we bezig met een brievenactie, waarin we 6 weken lang elke dag een ludieke brief of pakketje naar het kantoor sturen waarmee we onze boodschap nogmaals duidelijk maken.

Tot nu toe nog zonder veel succes, dus we kunnen je hulp goed gebruiken!

Hoe kun jij helpen?

Op twee simpele manieren! Als je maar een klein beetje tijd hebt, dan kun je ons al heel erg helpen door onze petitie te tekenen. Deze kun je hier (https://www.petitiestarter.nl/petitions/maak-marktplaats-gifvrij) vinden. Als je nog wat extra tijd hebt, kun je ons ook helpen door een kaartje te sturen naar Marktplaats. Het maakt niet uit wat voor kaartje, als onze boodschap "Maak Marktplaats Gifvrij!" er maar duidelijk op staat. Deze kun je dan sturen naar Marktplaats B.V., t.a.v. dhr. van Duijn, Wibautstraat 224, 1097 DN AMSTERDAM.

Alvast super bedankt!

Meer weten?

Meer informatie is hier te vinden op Greenwire (moet je misschien wel eerst even inloggen of een account aanmaken) en op onze Facebookpagina: NL Gifvrij. Als je ons een like geeft blijf je vanzelf op de hoogte van onze acties.