Het Zero Waste Project - Meer doen voor de wereld met minder?

''Amersfoortse zussen hebben al 3 jaar geen vuilniszak verwisseld''

Meestal lees is tijdens het ontbijt het laatste nieuws op de NOS app. Op een dag zag ik opeens bovenstaande kop voorbij komen. Ik was direct nieuwsgierig en klikte op het aritkel. Hoe kan je leven zonder dat je vuilnis produceert? De zussen Nicky en Jessie Kroon raakten geïnspireerd door een video van iemand uit Brooklyn die zero waste leefde. Ze besloten te proberen om samen een maand afvalvrij te leven. Inmiddels is afvalvrij leven voor de zussen een levensstijl geworden. Inmiddels past hun afval, met name papier en glas, in één linnen tasje per maand. Per kwartaal vullen ze één linnen tasje met plastic. Het groenafval composteren ze in een wormenbak op hun balkon.

Nicky en Jessie gaven aan dat het zero waste leven niet van de een op de andere dag ging. Aanvankelijk dachten ze zo een supermarkt binnen te kunnen lopen, maar dit viel enorm tegen. Tegenwoordig is bijna alles verpakt. De samenleving is nog helemaal niet ingericht op mensen die zo min mogelijk afval willen produceren. De zussen geven als tip om je gedrag stap voor stap te veranderen. ''Iedereen kan beginnen met het verminderen van zijn afval. Het verschilt natuurlijk wel op je een moeder van vier kinderen bent, of een student van 20. Maar kijk waar je dingen kan veranderen: als je nieuwe shampoo nodig hebt, kijk dan wat een afvalarm alternatief is. Als je tandpasta nodig heb, wat kun je dan ook gebruiken?'' Volgens Nicky is het heel lastig om je gedrag van de een op de andere dag te veranderen. Kleine aanpassingen kunnen echter een groot verschil maken. Je brood halen kan in je eigen zak en je fruit en groenten hoeven helemaal niet in zo'n plastic tasje. Neem zelf gewoon een tasje mee van huis!

Nicky en Jessie hebben zelfs een eigen bedrijfje kunnen maken. Ze bloggen over hun ervaringen met afvalvrij leven en hebben een communicatiebureau opgericht waarbij ze bedrijven helpen beter op hun afval te letten. 

Afbeelding: website Het Zero Waste Project

Het verhaal van de zussen inspireerde mij enorm, maar wat lijkt het mij moeilijk om zero waste te leven. As ik naar de supermarkt ga, dan komen de verpakkingen me tegemoet. Bijna alles is verpakt. Volgens Milieu Centraal produceert één Nederland wel 500 kilogram afval per jaar. Je wordt er gewoon ongelukkig van als je gaat uitrekenen hoeveel kilogram afval dat per jaar alleen al in Nederland is... (59 miljoen ton!). Ik probeer zelf de tips van de meiden te volgen. Ik neem bijvoorbeeld mijn brood in een herbruikbaar linnen broodzakje mee en in mijn tas zit altijd een linnen tas, zodat ik geen plastic tasje hoef te kopen.

 

Wat doe jij om zo veel mogelijk 'afvalvrij' te leven? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

 

Via deze link kom je bij het nieuwsartikel over Nicky en Jessie: https://nos.nl/op3/artikel/2214130-amersfoortse-zussen-hebben-al-3-jaar-...

Ben je benieuwd naar hun website met allemaal tips & tricks?: http://www.hetzerowasteproject.nl/

 

Liefs,

 

Marjolein