Actiedag! - Handtekeningen ophalen Protect the Antarctic

Waar denk jij aan als je ‘Antarctica’ hoort?

Misschien denk je direct aan een prachtig natuurgebied met iconische dieren zoals de pinguïn, walvis, zeehond en orka’s? Of lopen de rillingen direct over je rug als je denkt aan al dat ijs en de kou die volgens velen nog veel erger is dan de kou die we in Nederland gewend zijn? Hoe dan ook, Antarctica spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. We kijken gefascineerd naar films waarin pinguïns de hoofdrol spelen. Ze schuifelen over het ijs en worden vaak in beeld gebracht als een beetje onhandig maar erg zorgzaam. We denken niet na over onze menselijke acties, die niet alleen de pinguïns, maar ook veel andere dieren in gevaar brengen. Het continent (de landmassa) van de Zuidpool is sinds 14 januari 1998 wettelijk beschermd. Hierdoor is alleen wettenschappelijk onderzoek en beperkt toerisme toegestaan. Dit laatste wordt (gelukkig!) gereguleerd door strenge voorwaarden. Het is natuurlijk fantastisch dat de Zuidpool al een beschermd natuurgebied is, maar hoe zit het met de Zuidpoolzee? De Zuidpoolzee is nog helemaal niet beschermd, wat betekent dat gigantische vissersschepen gereed staan om krill weg te zuigen. Krill vormt de basis voor al het iconisch leven in de Zuidpoolzee. Wij mensen hebben ooit bedacht dat krill bijdraagt aan een gezonde leefstijl. De gevangen krill wordt verwerkt in Omega-3 krill capsules en worden gepresenteerd als ‘wondermiddel’. Hoe kunnen we deze verwoesting van het leven in de Zuidpoolzee stoppen?

Gelukkig doet zich een eenmalige kans voor om ook van de Zuidpoolzee een beschermd natuurgebied te maken! Van 22 oktober tot 2 november 2018 gaat de Zuidpoolzee Commissie (CCAMLR) stemmen over het voorstel of de Zuidpoolzee een zeereservaat gaat worden. Dit kan alleen doorgang vinden als alle leden – 25 landen in totaal, waaronder Nederland – unaniem voor de bescherming stemmen. Omdat dit onze kans is kan iedereen nu de petitie tekenen (https://secured.greenpeace.nl/actie/antarctica/) om te laten zien dat er een wereldwijde beweging bestaat voor de bescherming van de Zuidpoolzee.

Om deze campagne kracht bij te zetten gingen een paar weken geleden op de Penguin Awareness Day overal ter wereld mensen verkleed als pinguïn de straat op om aandacht te vragen voor de Zuidpoolzee. Ik was net begonnen op Greenwire en vond het reuze spannend om als ‘Greenwire pieper’ mij aan te melden voor deze activiteit. Ik had al vaker meegedaan aan solo activiteiten, maar echt de straat op vond in nog wat eng. Gelukkig bestond de groep uit een aantal hele enthousiaste vrijwilligers die de kou wilden trotseren om aandacht te vragen voor deze unieke kans. Het was aanvankelijk de bedoeling om tijdens deze dag ook handtekeningen op te halen voor de petitie. Helaas was hier door het drukke schema geen tijd meer voor. Spontaan kwam op onder de vrijwilligers om op een andere dag handtekeningen te gaan ophalen. Ik besloot de sprong in het diepe te wagen en organiseerde een dag waarop we de straat op konden gaan om handtekeningen op te halen. Jossi en Joeri meldden zich gelukkig snel aan voor de activiteit! Helaas konden we niet meer mensen vinden, maar met zijn drieën moest het vast ook gaan lukken! Liselotte en Hendrik-GP hielpen met het leveren van de benodigde spullen. Mijn taak was om zoveel mogelijk mensen te werven. Op de afgelopen teamavond op 1 februari kondigde ik de activiteit aanvankelijk in het Engels aan. Als je erbij was kan je je misschien herinneren dat Engels niet mijn sterkste kant is evenals het spreken voor groepen.

Op zaterdag 17 februari was het zover. Met onze klemborden, banners (met daarop: ‘Teken hier de petitie’ en ‘Protect the Antarctic’), pennen en Greenpeace jassen in de aanslag gingen we het centrum van Utrecht in. We verzamelden op het Vredenburg in Utrecht en namen alle informatie nog een keer door. Ik en Jossi vonden het best spannend om mensen aan te spreken, maar deze zenuwen verdwenen snel toen we de (hele herkenbare) groene jas aantrokken. We voelden ons wel trots dat we vanuit Greenpeace als vrijwilligers handtekeningen mochten gaan ophalen voor dit fantastische doel. In het begin was het erg lastig om mensen te vertellen over de actie, omdat bijna iedereen dacht dat we donateurs aan het werven waren. Zinnen als: ‘’Ik ben al donateur’’ of ‘’Ik heb net je collega gesproken’’ kwamen vaak voorbij. Je kan een boek vullen met smoezen! Geloof me, ik maak mij hier ook schuldig aan als ik door de stad heen loop en iemand komt met een brede glimlach op mij afgelopen… Jij ook?

Om tussendoor op te warmen gingen we bij café Olivier en de Winkel van Sinkel wat drinken. Bij café Olivier waren ze zelfs zo vriendelijk om de spullen die we niet gebruikten te beheren. We mochten zelfs gedurende de dag in en uit lopen om gebruik te maken van het toilet. Als dat niet gastvrij is!

Op onze eerste locatie konden we onze banners niet ophangen. Toen we naar de Oude Gracht liepen en naar het Stadhuis viel ons op dat door de banners mensen zelfs zelf naar ons toe kwamen! De handtekeningen stroomden binnen en op het einde van de dag bleken we meer dan 300(!) handtekeningen te hebben opgehaald. Rond 17.00 was de actie afgelopen en ruimden we voldaan en een beetje stijf van de kou onze spullen op. Wat een geweldige dag ondanks de soms negatieve reacties die we kregen. De bescherming van de Zuidpoolzee komt elke dag een stapje dichterbij en laten we ons allemaal blijven inzetten voor de bescherming van de Zuidpoolzee en haar iconische bewoners die we allemaal wel in ons hart hebben gesloten.

Liefs,

Marjolein