Actievoeren! Hoe zit dat?

Racende rubberboten, gele spandoeken en spectaculaire klimacties: dat is Greenpeace. Maar voor we ook maar een spandoek uitrollen, is er achter de schermen al van alles gebeurd. Bekijk hier de 4 stappen van actievoeren.

Onze actievoerders zijn gewone mensen met lef die zich op onvoorspelbare tijden inzetten bij acties. Ben je bereid om je met lijf en leden in te zetten voor onze aarde? Dan kan jij óók actievoerder zijn!

Als actievoerder ben je samen met anderen ter plekke, daar waar zich milieuproblemen voordoen. Je bent daar om de wereld te laten zien wat er aan de hand is of om het onrecht daadwerkelijk te stoppen. Bijvoorbeeld door een transport met giftig afval tegen te houden of op een bouwplaats de bouw van een kolencentrale te blokkeren.

 

Februari 2018: Actie tegen gasboringen bij Schiermonnikoog

Introductie en training

Om je voor te bereiden op de functie van actievoerder organiseren we een aantal bijeenkomsten/trainingen. Actievoerders volgen een introductie van een dag en een basis-actietraining van een heel weekend. Dit is voor jou om te kijken of het actievoeren bij je past en voor ons om te kijken of jij binnen het actieteam past. Tijdens deze verplichte bijeenkomst en training komen verschillende onderwerpen aan bod waar je mee te maken krijgt als actievoerder. Een aantal worden hieronder kort benoemd zodat je enigszins een indruk krijgt van wat er van actievoerders verwacht wordt.

Wat wordt er van je verwacht?

Allereerst heb je als actievoerder kennis van de campagnes van Greenpeace en ondersteun je deze ook. Daarnaast is het erg belangrijk dat je altijd geweldloos bent in woord en daad. Geweldloosheid is niet voor niets een van de kernwaarden van Greenpeace. Tijdens trainingen en acties staat veiligheid voorop. Heb je oog voor je omgeving en je mede-mens? Ken jij je eigen grenzen? Ook brengt het actievoeren risico's met zich mee, zowel op fysiek, mentaal als juridisch vlak. Hier wordt in het introductie- en trainingstraject uitgebreid aandacht aan besteed. Het is belangrijk dat je flexibel inzetbaar bent als actievoerder.  Acties kunnen soms onverwachts plaatsvinden, en op korte termijn. Houd er rekening mee dat acties voornamelijk doordeweeks plaatsvinden. Voor een actie ben je al eerder aanwezig op de loods in Amsterdam. Je bent dus zowel de avond van tevoren als de dag(en) van de actie zelf op pad. We verwachten dat je aan minimaal drie acties per jaar meedoet. De voertaal tijdens trainingen en acties is vaak Engels. 

 

Februari 2017: Na deze actie bij ING besloot de bank zich terug te trekken uit de Dakota Access Pipe Line

Hoe nu verder?

Spreekt het actievoeren je aan en ben je 18 jaar of ouder? Vraag hier het lidmaatschap aan van de groep 'Actievoerder worden?' en geef aan wat je motivatie is. In deze groep is meer informatie over het actievoeren te vinden en je wordt op de hoogte gehouden wanneer de eerstvolgende introductiedagen en actietrainingen zijn.