Solidariteitsactiviteit Braziliaanse ambassade

Gisteren stonden we voor de Braziliaanse ambassade uit solidariteit met de inheemse bevolking van Brazilië. Waarom? Op dit moment verzamelen duizenden mensen uit inheemse gemeenschappen in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Ze vragen aandacht voor hun rechten en landrechten. Sinds de regering van Bolsonaro is het geweld tegen deze mensen toegenomen. Bolsonaro heeft aangekondigd hun rechten te willen inperken en de gebieden waarin ze leven open te willen stellen voor boskap, landbouw, mijnbouw, etc. 

Veel van deze gemeenschappen leven in de Amazone. In de beschermde gebieden waarin zij leven blijkt het regenwoud het best beschermd te zijn tegen boskap. Deze mensen strijden voor het behoud van de Amazone. En daarmee strijden zij ook voor onze toekomst. Want de Amazone is cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering. Dit regenwoud is een enorme opslag van CO2. Door het te kappen komen er enorme hoeveelheden CO2 vrij. 

Genoeg redenen dus om onze solidariteit met deze bosbeschermers uit te spreken en deze boodschap te overhandigen aan de Braziliaanse ambassadeur van Nederland (en daarmee aan de Braziliaanse regering).

Overigens stonden we niet alleen in Nederland op de stoep. Ook in 10 andere landen werden solidariteitsactiviteiten georganiseerd.