Fotopetitie: ondersteunen van GPFR-activisten met gevangenisstraf

Date:
de 6 Avril 2018 - 00:00 CEST à 15 Avril 2018 - 23:45 CEST
Type d'événement:
Mobilisation en ligne
Participants:
Personne ne s'est encore inscrit à cet événement, soyez le premier!

Nogmaals worden 22 activisten in Frankrijk geconfronteerd met een strikte gevangenisstraf op donderdag 17 mei.

Wat deden ze? Ze betraden in november 2017 een EDF-kerncentrale in Cruas, Zuid-Frankrijk, om de kwetsbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw met de meeste radioactiviteit in de centrale aan te tonen: het gebouw voor de bouw van splijtstofafvalwater. Het is een zeer poreus, niet-beschermd gebouw dat meer radioactiviteit bevat dan de reactor zelf.

Wie klaagt hen aan? EDF en de staat.

Hangt hen een reële gevangenisstraf boven het hoofd? Ja. Tijdens het vorige proces voor een vergelijkbare actie, eind februari, zagen we hoe EDF en de staat om zware straffen vroegen tegen 2 activisten. Deze actievoerders zijn veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf. Ook hing er een straf van 5 maanden boven het hoofd van 7 anderen. We gingen in beroep, zodat de actievoerders niet effectief de cel in moesten gaan. Maar dit was de eerste, strikte gevangenisstraf die ooit gevorderd werd (zie vorige mail).

Wat doen wij? Terwijl we ons zeer voorzichtig voorbereiden op de volgende rechtszaak op 17 mei, met de nodige verdedigingsargumenten, zorgen we ook voor publieke steun naar de dappere activisten toe. Een bijeenkomst zal plaatsvinden voor het gerechtsgebouw in het zuiden van Frankrijk. We hopen dat er ongeveer 300 mensen zullen opdagen (het is een weekdag, in een zeer afgelegen regio van Frankrijk). We zullen ervoor zorgen dat de media hun publiek erop wijzen dat deze activisten bezorgde burgers zijn, dappere klokkenluiders, die laten zien dat EDF de bevolking niet beschermt tegen nucleaire risico's.

Wat is de algemene context? We zijn erin geslaagd om een nationaal debat op te zetten. Binnen de nationale bijeenkomst is een onderzoekscommissie opgezet en de staat lijkt dit serieus te nemen, hoewel ze er niet over communiceren. Een week geleden stelde een parlementslid dat wapens zouden moeten worden gebruikt om mensen neer te schieten die kerncentrales betreden, zonder onderscheid. Dergelijke claims zijn illegaal in Frankrijk en we vervolgen dit parlementslid (zie vorige mail).

We hebben je hulp nodig! We mobiliseren ook via het Internet. We hebben onze gemeenschappen, vrienden en mede-NGO's gevraagd om hun steun aan onze activisten te betuigen. We vroegen onze sympathisanten een bericht af te drukken en een foto van hen te posten, met het gedrukte bericht op twitter, facebook en Instagram. De hashtag is #AvecGreenpeace. Je kan een paar regels schrijven over het beschermen van activisten, over EDF die nucleaire installaties moet beveiligen in plaats van klokkenluiders aan te klagen etc. Je kan de poster hier vinden.

Wanneer? Vanaf vandaag tot 17 mei
Waar? Twitter, Facebook, Instagram, mail: sofie.de.leeuw@greenpeace.org