"Geen Fukushima aan de stroom": Greenwire in actie!

Film, getuigenis en debat
10 maart 2015 - EcoHuis Antwerpen

Greenpeace Antwerpen organiseerde een rijkgevulde info-avond over de gebeurtenissen in Fukushima vier jaar geleden. De avond begon met een vertoning van de film "Seconds from Disaster - Fukushima". De film werd gevolgd door een getuigenis van onze campaigner Jan van de Putte, die na de ramp ter plaatste trok. Eloi Glorieux gaf een korte uiteenzetting over het onderzoek naar de Economische Impact van een kernramp in Doel en de avond werd afgesloten met een debat over de risico's van onze eigen kerncentrales. De panelleden van dit vurig en interessant debat waren onze campaigners Eloi Glorieux en Jan van de Putte, gouverneur Cathy Berx en syndicaal afgevaardigde Peter Konings. Het debat werd professioneel gemodereerd door Gie Goris van Mo*-magazine.

“Het Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) wordt geëvalueerd”, vertelt de gouverneur. “Er wordt daarbij rekening gehouden met de aanbevelingen van Greenpeace (cfr. rapporten) en andere instanties. Het nieuwe plan is bovendien voorgelegd aan het parlement, parlementsleden hebben vragen kunnen stellen.”

Eloi Glorieux: “Een stad als Antwerpen kan je niet zomaar à l’ improviste evacueren.  Elke stad heeft zijn eigen rampenplan, en voor kleine incidenten zal dat wel werken, dan kan je bv. een bepaalde straat evacueren, maar bij een kernramp moet alles tegelijkertijd geëvacueerd worden (alle straten, ziekenhuizen…). Dat zorgt voor chaos.”

Meer foto's hier

Flashmob
11 maart 2015 - Groenplaats Antwerpen

Een 100-tal actievoerders van o.m. Greenpeace Antwerpen, Climaxi, Uact en Ecokot toverden woensdagnamiddag de Groenplaats om tot een kernrampgebied. Een sirene luidde, waarna enkele mensen in witte pakken probeerde de boel op te ruimen. Bij een tweede sirene overspoelden mensen het plein met alternatieve energiebronnen. De manifestanten klagen de gebrekkige noodplanning aan. 'Geen Fukushima aan de stroom' klonk het uit enkele tientallen kelen.

Meer foto's hier
Video hier

Projectie, infostand
11 maart 2015 - Grote markt Leuven

11 maart was het zover: de eerste actie van Greenpeace Leuven kon beginnen.
Gekleed in chemische pakken sprak de groep van Leuven met twee doelen omstaanders aan. Enerzijds hen informeren omtrent de problematiek van kernergie; anderzijds hen warm maken voor Greenpeace Leuven.

"Een leuke eerste actie, we spraken heel wat mensen aan, én Greenpeace Leuven heeft aan naambekendheid gewonnen. Nu hopen dat dit zich vertaalt in een groter aantal actieve leden."

Meer foto's hier